MOSSELSOEP

Deze soep heeft een lichte anijssmaak, omdat de mosselen gestoomd worden boven een kruidenmengsel met venkelzaad. De anijssmaak kan nog worden geaccentueerd door op het laatst wat pernod door de soep te roeren.

Voor 6 personen:

1 zak (2 kilo) mosselen

1 deciliter droge witte wijn

3 takjes tijm

1 takje rozemarijn

6 takjes gladde peterselie

1 laurierblaadje

1/2 eetlepel venkelzaad

1 kleine winterwortel

3 aardappelen (stukkokers)

2 uien

1 rode Spaanse peper

2 knoflooktenen

2 eetlepels olijfolie

3/4 liter kippe- of groentebouillon (niet van tabletten)

1 deciliter slagroom of crème fraiche

zout, versgemalen peper

2-3 eetlepels pernod (eventueel)

4 eetlepels gesnipperde bieslook

Was de mosselen stuk voor stuk onder koud stromend water schoon en verwijder de kapotte schelpen en de schelpen die niet willen sluiten (ook niet na een stevige tik).

Doe de wijn met de kruiden en het venkelzaad in een grote pan en schep de mosselen erop. Breng de mosselen, met het deksel op de pan, op een hoog vuur aan de kook en kook ze 5-7 minuten tot de schelpen open zijn.

Laat de mosselen afkoelen tot ze hanteerbaar zijn en haal ze uit de schelpen. Bewaar de mosselen tot gebruik afgedekt in de koelkast. Zeef het kookvocht (circa 3 deciliter) door een fijne zeef.

Maak de groenten schoon; snijd de wortel en de aardappelen in stukjes en snipper de uien, knoflook en de peper (zonder de zaadjes).

Verhit de olie in een pan en fruit de groenten zachtjes circa 5 minuten. Voeg dan de bouillon en het gezeefde mosselvocht toe en breng aan de kook; kook de groenten, met het deksel op de pan, circa 20 minuten tot ze zacht zijn. Pureer de groenten met een staafmixer of in een foodprocessor.

Breng de soep met de slagroom (of crème fraiche) aan de kook en breng hem op smaak met zout, peper en eventueel de pernod. Voeg de mosselen toe en laat ze snel door en door warm worden. Bestrooi de soep tot slot met de bieslook.

    • Irene van Blommestein