Martin Marietta neemt bedrijven over; Verkoop GE maakt gigant defensie VS

NEW YORK, 24 NOV. Het Amerikaanse concern Martin Marietta (raketten en satellieten) neemt een aantal bedrijven over van General Electric (GE). Martin Marietta groeit door deze overneming uit tot het grootste ruimtevaartelektronicabedrijf ter wereld.

Het bedrijf zal een omzet van 11 miljard dollar hebben.

Dit hebben woordvoerders van Martin Marietta en GE gisteren bekendgemaakt. Martin Marietta betaalt voor de GE-bedrijven, die zich bezighouden met ruimtevaarttechnologie, 2,05 miljard dollar contant en 1 miljard in preferente aandelen. GE krijgt in de nieuwe constructie, die begin 1993 effectief moet worden, een belang van 25 procent. De bestuurlijke top van Martin Marietta zal worden uitgebreid met twee zetels voor GE-mensen.

Martin Marietta neemt van GE produkten over als satellieten, radars, sonarsystemen, simulatoren en technische service-afdelingen. Het bedrijf krijgt tevens toegang tot researchafdelingen van GE. Door de overname heeft Martin Marietta een veel betere toegang tot de markt voor commerciële ruimtetechnologie.

GE en Martin Marietta, die de onderhandelingen in slechts zes weken beklonken, konden gisteren nog niets zeggen over de gevolgen voor de werkgelegenheid bij de GE-onderdelen. GE-topman John Welch zei alleen dat zowel voor de werkgelegenheid als voor de investeerders een oplossing als deze de voorkeur had boven liquidatie van zijn ruimtevaartonderdelen.

Martin Marietta is producent van raketten en satellieten en aanverwante elektronica en boekte vorig jaar een omzet van 6,1 miljard dollar. De Amerikaanse regering is een van de belangrijkste opdrachtgevers van Martin Marietta.

General Electric is de producent van een scala aan produkten, zoals ijskasten, locomotieven, gloeilampen en vliegtuigmotoren maar het is ook een van de grootste creditcardbanken. GE behoudt ook na de afstoting zijn solide positie als het vijfde bedrijf op de Fortune 500-list, de lijst van de grootste bedrijven in de VS.

Norman R. Augustine, topman van Martin Marietta, noemde de overneming gisteren bij de bekendmaking “een mijlpaal”. “In de defensie-industrie is alleen nog ruimte voor sterke overlevenden”, aldus Augustine. Ook John Welch, topman van GE, was tevreden. “Er ontstaat een bedrijf dat twee keer zoveel mogelijkheden heeft en maar half zoveel overhead-kosten.”

Ook Wall Street juichte gisteren de ontwikkeling toe. Analisten spraken van “een zeer belangrijke ontwikkeling” in de defensie-industrie, die sinds 1987 al enkele honderdduizenden banen verloor. Verwacht wordt dat meer grote fusies en overnames zullen plaatsvinden in de defensie-industrie.

    • Lucas Ligtenberg