Lager resultaat voor Volkswagen

De inzinking van de automarkt laat remsporen achter op de resultaten van het Duitse Volkswagen-concern. Over de eerste negen maanden daalde de concernwinst met 12,6 procent en voor het vierde kwartaal verwacht de directie een drastische winstdaling die gevolgen zal hebben voor het dividend over 1992.

Over de eerste negen maanden daalde de concernwinst van 628 miljoen mark vorig jaar tot 549 miljoen mark dit jaar bij een stijging van de omzet met 12,4 procent van 56,6 tot 63,6 miljard mark (71,6 miljard gulden). De overschakeling op de nieuwe modellen Golf en Vento, de verschuiving van de omzet naar het minder winstgevende buitenland en het uitvallen van de fabriek in Sarajewo hebben het resultaat gedrukt.

Over de hele wereld gerekend heeft Volkswagen dit jaar in de eerste drie kwartalen 2,62 miljoen auto's vervaardigd, 9,3 procent meer dan vorig jaar in die tijd. De afzet nam met vijf procent toe tot 2,66 miljoen stuks. In de eerste tien maanden namen de afleveringen met 5,6 procent toe tot 2,95 miljoen wagens.

Volkswagen investeerde dit jaar tot en met september 6,6 miljard mark, bijna negen procent minder dan vorig jaar. Het aantal werknemeres daalde 1,7 procent tot bijna 282.900. Volkswagen heeft voor de vestigingen Emden, Kassel en Hannover verkorting van de werktijd gedurende twee weken aangekondigd en voor de hoofdvestiging Wolfsburg wordt een produktie-onderbreking niet meer uitgesloten geacht.