Geblinddoekte apen verslaan analisten weer

De geblinddoekte apen hebben het weer gewonnen van de professionele beleggingsanalisten. Beide partijen verloren op hun denkbeeldige aandelenportefeuille, maar de analisten verloren meer dan de pijltjes gooiende apen. De dartboard portfolio - samengesteld uit vier fondsen die door de apen met een dartpijltje waren geraakt - daalde het afgelopen halfjaar 14,2 procent in waarde, terwijl de gezamelijke portefeuille van vier portfoliomanagers 19,3 procent moest inleveren. The Wall Street Journal heeft deze wedstrijd voor de vijfde keer georganiseerd en doet vandaag verslag van de laatste ronde.

Het idee voor de competitie is ontstaan naar aanleiding van het boek "A random Walk Down Wall Street' van Burton Malkien. Deze professor die aan de universiteit van Princeton is verbonden, beweerde in zijn boek dat geblinddoekte apen evengoed aandelen kunnen selecteren als fundmanagers.

Het is de tweede keer dat de apen winnen van de professionals die drie maal een beter resultaat behaalden. Volgens The Wall Street Journal moet het resultaat van de analisten niet worden gezien als representatief voor hun capaciteiten omdat ze beperkt waren in hun mogelijkheden. De vier analisten mochten elk maar één fonds uitkiezen. Normaal gesproken spreiden fundmanagers de risico's door hun beleggingen te verdelen over verschillende aandelen.

De voornaamste reden voor het verlies van de managers was de keuze van Eduardo Suares van BSN Asset Management. Hij had het Spaanse bouwbedrijf Cubiertas getipt. De koers van dit fonds kelderde met bijna 68 procent omdat de Spaanse overheid minder dan verwacht investeerde in grote infrastructurele werken.

In de nieuwe ronde moeten de apen het opnemen tegen een portefeuille die is verdeeld over aandelen Philips, Volvo, Tomkins (een Brits conglomeraat van industriële ondernemingen) en Iberdrola (een Spaans elektronicaconcern). Philips is de keuze van Gary Millin, directeur van Charterhouse Options in Bussum. Hij denkt van het aandeel de komende zes maanden weer tot dertig gulden zal stijgen. Vanmorgen noteerde Philips nog 18,90. De apen gokken op het Franse levensmiddelenconcern BSN, de Spaanse glasfabrikant Cristaleria, de Franse bouwonderneming Lafarge Coppee en het Britse persbureau Reuter. Ze hebben er geen verklaring voor.