Gatt-overleg wordt deze week hervat

GENEVE, 24 NOV. De besprekingen in het kader van de Uruguay-ronde zullen donderdag in Genève worden hervat. Volgens Gatt-directeur Dunkel is een nieuwe overeenkomst in zicht nu de EG en de VS een akkoord hebben bereikt over vermindering van landbouwsubsidies.

In een eerste reactie op het landbouwakkoord liet Dunkel gisteren weten dat “nu eindelijk kan worden begonnen met belangrijke onderhandelingen volgens een concreet werkplan. Dit moet leiden tot een pakket acceptabele afspraken waarmee alle deelnemers hun voordeel kunnen doen.”

De Uruguay-ronde begon in 1986, maar verkeerde de afgelopen twee jaar in een impasse door het geschil tussen de EG en de VS over de landbouwsubsidies.

Dunkel heeft goede hoop dat binnenkort een definitief akkoord kan worden bereikt. “Het vraagt hard werken en doortastende besluitvorming op politiek niveau om dat doel te bereiken. Daar hoeft niemand aan te twijfelen. Maar dat het kan, daar ben ik van overtuigd.”

Het landbouwakkoord kreeg vrijdag instemming van nagenoeg alle landen binnen de EG. Alleen in Frankrijk stuitte de overeenkomst op verzet. Premier Bérégovoy liet zondag weten dat het land wellicht gebruik zal maken van zijn vetorecht. De Franse minister van landbouw Soisson heeft gisteren verklaard dat Frankrijk overweegt om te vragen om een extra ministerraad over het akkoord met de VS. Bij het Britse EG-voorzitterschap was vanmiddag nog steeds geen officieel verzoek daartoe binnengekomen. Een Britse woordvoerder zei vanmiddag dat men zo'n verzoek niet verwacht alvorens morgen in het Franse parlement over deze zaak is gesproken. De Fransen gaan er vanuit dat de overeenkomst met de VS in strijd is met de in mei gemaakte afspraken binnen de EG. (Reuter)