Foto: BERGEN OP ZOOM - Boze boeren uit ...

Foto: BERGEN OP ZOOM - Boze boeren uit West-Brabant en Zeeland hebben vanochtend in Bergen op Zoom actie gevoerd tegen het accoord dat de EG en de VS vorige week sloten over landbouwsubsidies.

In alle vroegte verzamelden zich zo'n zeventig trekkers in de binnenstad en dumpten op de Grote Markt ruim zestig ton aardappelen. Met de "actie sneeuwbal' willen de protesterende boeren een aanzet geven tot meerdere acties in Nederland. “Nu zijn de acties nog publieksvriendelijk”, verklaarde voorman M. de Lint, “maar ik weet niet of ze even sympathiek zullen blijven. De Franse vrachtwagenchauffeurs hebben dit jaar door hun acties ook honderd procent resultaat bereikt”. De actievoerende boeren riepen dinsdagochtend alle landbouwers in Nederland op zich geen rad voor ogen te laten draaien. “De gevolgen voor de samenleving in zijn geheel worden niet verteld aan de consument. Een land zonder renderende landbouw zakt in een enorm economisch dal met gigantische werkloosheid”. De actie in Bergen op Zoom verliep overigens rustig en zonder incidenten. Wel was de binnenstad door de tractoren gedeeltelijk geblokkeerd voor het overige verkeer. Een kleine groep boeren vulde tussen borden met etksten als "gratis aardappelen wegens faillissement in de akkerbouw' ijverig tassen en jute zakken. (foto Peter Hilz)