Edoeard Sjevardnadze laat zich dopen in de kerk van zijn republiek

MOSKOU, 24 NOV. Edoeard Sjevardnadze, leider van de voormalige communistische partij en thans president van de voormalige Sovjet-republiek Georgië, heeft zich laten dopen. De Georgische kerk heeft hem onlangs “aangenomen” onder de naam Georgi.

Volgens Sjevardnadze is zijn doop het resultaat van het “lange proces” waarin zijn nieuwe “wereldbeeld is ontstaan”. Sjevardnadze was ten tijde van de perestrojka als minister van buitenlandse zaken een der naaste medestanders van secretaris-generaal Michail Gorbatsjov. Gorbatsjov had als lokale partijchef uit Stavropol Sjevardnadze leren kennen, toen deze nog eerste secretaris was van de Georgische communisten en zijn Sovjet-staatje met straffe hand en de KGB regeerde. Dat was in de jaren dat Sjevardnadze nog op het vijfentwintigste partijcongres van de CPSU in februari 1976 meende te moeten zeggen: “Kameraden, men zegt dat Georgië het land van de zon is. Maar voor ons komt de ware zon niet op in het oosten maar in het noorden, in Rusland. Dat is de zon van de ideeën van Lenin.”

De christelijke naam Georgi die hij heeft aangenomen was ook de naam van de laatste onafhankelijke koning Georgi XII. Na diens dood in 1800 annexeerde tsaar Paul I van Rusland de Kaukasische natie en werd ook de kerk in Georgië van haar zelfstandigheid beroofd. De Georgische christenen werden vervolgens hardhandig in de Pan-Russische orthodoxe kerk geïntegreerd en de Georgische kerkleiders (de katolikos), die zich daartegen verzetten, naar Rusland verbannen. Onder het Sovjet-bewind werd de Georgische kerk vervolgens door volksgenoot Jozef Stalin geheel uitgeschakeld.

De Georgische kerk heeft niettemin altijd haar trots bewaard. De Georgiërs voelen zich de oudste christenen ter wereld. Het land werd al in het jaar 337 door de heilige Nino gekerstend. Alleen de Armeniërs waren eerder. Daar werd reeds in 301 het christendom de officiële godsdienst.