Celstraf voor leden van jeugdbende

AMSTERDAM, 24 NOV. De rechtbank in Amsterdam heeft leden van een jeugdbende veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot drie jaar onvoorwaardelijk. De bende van acht jongens hield zich de afgelopen zomer onder meer bezig met afpersing en het plegen van overvallen in de Bijlmer.

President van de rechtbank C. Eradus betitelde de overvallen als “uiterst bedreigend”, vooral omdat bij de meeste fysiek geweld werd gebruikt. De maatschappelijke veiligheid werd door de delicten volgens haar aangetast, omdat ze een “angstwekkende uitwerking” hebben op de slachtoffers.

De twee hoofddaders werden elk tot drie jaar onvoorwaardelijk veroordeeld. Tegen hen was vijf jaar geëist. De overigen kregen straffen opgelegd variërend van 6 maanden tuchtschool tot 30 maanden gevangenisstraf waarvan tien voorwaardelijk. De meeste veroordelingen kwamen overeen met de eis.

Zeven van de acht Amsterdammers zijn al eerder veroordeeld geweest en twee van hen waren op het moment van de gepleegde delicten nog in een proeftijd. Vijf veroordeelden werden verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. De advocaat van één van de verdachten, die werd veroordeeld tot 24 maanden waarvan acht voorwaardelijk, kondigde meteen na de uitspraak aan in hoger beroep te gaan.