Bestuur van deelraad valt over sportzaken

AMSTERDAM, 24 NOV. Het bestuur van de stadsdeelraad Amsterdam-Noord is vanochtend opgestapt. Aanleiding tot de crisis is een ruzie tussen de vier leden van het dagelijks bestuur over de vraag waar de portefeuille sportzaken moet worden ondergebracht.

De onenigheid tussen de PvdA aan de ene kant en D66 en VVD aan de andere, ontstond vorige week. De PvdA-fractie in de deelraad was van mening dat sportzaken moest vallen onder het PvdA-wethouderschap van Stadsdeelwerken. VVD en D66 vonden dat de portefeuille onder de verantwoordelijkheid van D66 wethouder van welzijn moest vallen.

Tijdens de wekelijkse bestuursvergadering afgelopen maandag eisten de twee PvdA-wethouders dat de coalitiepartners hun zetels in het dagelijks bestuur zouden opgeven. Ook de PvdA bestuurders zouden dan aftreden, omdat een college dat over dit soort punten geen beslissing kan nemen het niet zou verdienen aan te blijven.

“Het gaat natuurlijk niet alleen om een onbenullig punt als de portefeuille voor sportzaken”, geeft de fractiesecretaris van de PvdA G. Beckman toe. “Het is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen.”Volgens Beckman gaat het in Noord om een geschiedenis van irritaties tussen de PvdA, en de andere twee coalitiepartners. “D66 en VVD grijpen zich met hun twee bestuursleden aan elkaar vast, tegenover de PvdA die ook met twee bestuursleden in het college zit.” Ondanks de gezamenlijke beleidsovereenkomst zou telekens opnieuw verdeeldheid blijken. “Dat gaat van stemmingen over kinderopvang tot de procedure voior het begrotingsdebat.”Volgens eenwoordvoerder van het stadsdeel zou er sprake zijn van "een botsing van bestuursstijlen'. Er zal binnenkort een geheel nieuw college worden gevormd.