Ashanti's

In het artikel "illegale Ghanezen voelen zich verraden' (NRC Handelsblad, 9 november) staan enkele onjuistheden wat betreft het debâcle van 1983, toen een miljoen Ghanezen uit het "buurland' Nigeria werden gezet. Daar liggen dan nog wel twee landen tussen namelijk Togo en Bénin, het vroegere Dahmomey. Op dezelfde manier zou Rusland een buurland van ons zijn, je slaat gewoon Duitsland en Polen over.

Dan stammen volgens dit artikel de meeste Surinamers af van de Ghanezen. Vast wel, maar de Ashanti's komen uit Togo en in hun gevechten met de Ashanti's veroverden de Fon en Yoruba's uit Bénin delen van Togo en verkochten de krijgsgevangen Ashanti's aan de slavenhandelaren.

In Abomey vond ik in het koninklijk paleis een kanon, waarop stond "Dorecht 1648'. Volgens de gids was dit kanon geruild tegen driehonderd slaven. De heren beëindigden toen de tachtigjarige oorlog en konden het kanon dus wel missen.

In de vissersdorpen van Togo vond ik bij de Ashanti's de dubbelgangers van mijn Surinaamse leerlingen, mooie slanke negerinnen, precies onze Creoolsen. Nederland had niet alleen in Ghana een exportcentrum van slaven gevestigd, ook op het eiland Ile de Gorée voor de kust van Sénégal, het eiland is genoemd naar ons Goeree Overflakkee en ook in Nénin. Onze Creolen zullen wel van een groot deel van West-Afrika afkomstig zijn en zijn beslist niet alleen afstammelingen van de Ashanti's.

    • Lenie van Wijk