Amerikaanse trots ten einde

SUBIC BAY, 24 NOV. Onder de tonen van I am proud te be an American en in aanwezigheid van de Filippijnse president, Fidel Ramos, zijn vandaag de laatste Amerikaanse militairen vertrokken van de marinebasis Subic Bay. Hiermee is na 94 jaar een einde gekomen aan de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in de Filippijnen.

Om tien uur vanmorgen werd de Stars and Stripes in Subic Bay voor de laatste keer gestreken en vervangen door de Filippijnse vlag, onder het toeziend oog van 3.000 gasten, voornamelijk Filippino's. Een laatste groep van 1.416 GI's ging aan boord van de USS Belleau Wood, een helikopter-landingsschip, op weg naar Guam.

“Vandaag begint een nieuwe periode in de Amerikaans-Filippijnse betrekkingen”, zei de Amerikaanse ambassadeur Richard Solomon tijdens een anderhalf durende plechtigheid. President Ramos legde in zijn afscheidstoespraak de nadruk op de blijvende vriendschap met de VS. “Terwijl we de Amerikaanse militairen uitzwaaien, vragen we de Amerikaanse regering en het Amerikaanse volk om onze wederwijdse banden te versterken, op het gebied van de economische samenwerking, sociale betrokkenheid en het streven naar democratie.”

Het einde van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Filippijnen vloeit voort uit de weigering van de Filippijnse senaat, ingegeven door nationalistische gevoelens, vorig jaar, om het lease-contract voor Subic Bay te verlengen. Eerder had Washington al ingestemd met de ontruiming van de luchtmachtbasis Clark, die in de zomer van 1991 ernstig werd beschadigd door de uitbarstingen van de vulkaan Pinatubo en met het opgeven van vier kleinere bases.

De inwoners van Olongapo, de nabij de basis gelegen stad, hebben gemengde gevoelens over het vertrek van de Amerikanen. “Lang leve de Filippijnen”, riepen sommige aanwezigen op de plechtigheid van vandaag, maar anderen zeiden het vertrek te betreuren. “Ik voel trots als een Filippino, droefheid als vriend”, aldus burgemeester Richard Gordon van Olongapo.

Uitbaters van restaurants en nachtclubs zien het vertrek van de Amerikanen met lede ogen aan. Weliswaar wordt de basis overgenomen door de Filippijnen, maar een grote inkomstenderving wordt gevreesd. De Filippijnse regering heeft plannen de marinebasis te veranderen in een vrijhaven en een industriële zone. Ook zou er een nieuw internationaal vliegveld moeten komen om Olongapo te compenseren en het verlies van duizenden arbeidsplaatsen op te vangen. Economische experts zijn evenwel sceptisch over de haalbaarheid van dergelijke plannen. (AP, Reuter)