Ahoy' lijkt vol te lopen voor gevecht bokser Regilio Tuur

ROTTERDAM, 24 NOV. Hector Roca, de Panamese trainer die Regilio Tuur voorbereidt op zijn bokspartij om de Europese titel (3 december), is een oud-wielrenner. Hij nam twee maal deel aan de Olympische Spelen: Roca fietste zonder succes mee in 1968 (Mexico) en in 1972 (München), maar bleef "een kind uit een boksfamilie'. Hij is een nieuwe verschijning in het kamp van Tuur, dat zich gisteren presenteerde. Tegenstander Jacobin Yoma zou bij die voorstelling aanwezig zijn, maar hij schatte de route tussen het Franse Calais en Rotterdam verkeerd in, zodat hij ruim na showtime arriveerde. Tuur vergaf het zijn opponent: “Als hij op 3 december maar op tijd is.”

Met een Panamese trainer, een Amerikaanse manager, een Nederlandse pr-man en twee uit New York overgekomen sparring-partners is Tuur aan de slotfase van de voorbereiding op het duel tegen Yoma begonnen. Inzet is de Europese titel in het super vedergewicht. De in Frans Guyana geboren Yoma bokste twee jaar geleden al tegen de uit Hoogvliet afkomstige Tuur. Destijds eindigde de partij na zes ronden in onbeslist. “Hij was goed, is goed en in vergelijking met toen ben ik sterk vooruit gegaan, dus zal ik hem verslaan”, luidt het oordeel van Tuur.

De Boxing Club van manager Bikoff - de organisatie uit New York heeft Tuur nu vier jaar onder contract - koos bewust voor dit Europese uitstapje van de Nederlander. In maart liep het even mis met de carrière van Tuur door een nederlaag tegen Calvin Grove. Bikoff en Tuur spuwen nog vuur wanneer zij aan het resultaat van die partij denken. “Een schande. Er was maar één uitslag juist: Tuur had moeten winnen. Maar de jury kwam met het tegendeel. De weg die ik binnen de World Boxing Council naar een titelgevecht in gedachten had werd daardoor gedwarsboomd”, aldus Bikoff. Tuur: “Ik ben te sterk voor een wereldkampioen als Nelson. Er moest voor hem een tegenstander komen die eenvoudiger was te verslaan. Dus moest Grove van mij winnen, zodat hij tegen Nelson kon boksen om de wereldtitel. Ik werd teruggeworpen op de lijst.”

Grove kreeg zijn kans tegen Nelson uit Ghana begin november. Hij verloor op punten. Er zijn overigens bij concurrerende bonden nog andere wereldkampioenen in deze klasse: Hermandez uit de Verenigde Staten bij de WBA, Molina uit Porto Rico bij de IBF en Bredhal bij de minst aangeschreven WBO.

Tuur doet op 3 december in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy' zijn eerste poging Europees kampioen te worden. Yoma probeerde het al in juni 1991. Toen verloor hij van de Fransman Londas. Het ziet ernaar uit dat de 25-jarige Tuur Ahoy' vol krijgt. In 1982 trok trok de strijd om de Europese titel tussen de Nederlandse halfzwaargewichten Koopmans en Blanchard 7600 toeschouwers, waarmee Ahoy' was uitverkocht. Tegenwoordig zijn er 8500 plaatsen, waarvan er in de voorverkoop al 3400 kaarten zijn verhandeld.

Als eerste waren de dure kaarten van 500 gulden (tachtig stuks) en de 160 van 350 gulden weg. Bij het boksprogramma - promotor Bonthuis spreekt van "het grootste eendaagse indoorevenement van Nederland' - kosten de goedkoopste plaatsen 25 gulden. De geroutineerde boksmanager Henk Ruhling geeft toe zich te hebben vergist in de belangstelling voor het Europese titelgevecht. “Ik verwachtte er niet veel van, maar de organisatie is goed aangepakt. Verder speelt er nog iets: het publiek denkt dat Tuur, nu hij met een sterke tegenstander te maken krijgt, er wel eens onderdoor kan gaan. Dat lokt mensen.”

De in New York geharnaste Tuur kent geen greintje twijfel over de afloop van de partij tegen Yoma. “Hij is een dirty fighter, gevaarlijk ja, maar als ik niet zeker van me zelf zou zijn had ik beter in Amerika kunnen blijven.” Over een half jaar loopt zijn contract met Bikoff af. De manager: “Als de bokser mij wil, gaan we door. Ik zelf heb daar totaal nog niet over nagedacht. Vroeger begeleidde een manager een bokser bij iedere pas. Tegenwoordig is een sportman zelfverzekerd, weet hij wat hij moet doen, leeft hij intelligent. De manager regelt de zaken. Bij ons gaat alles in goed overleg. Zo was het ook met het aanstellen van Roca als trainer. Phil Borgia, de eerste trainer, heeft een dagtaak naast het boksen, Roca kwam beschikbaar als extra man. Samen beslissen we dan hem toe te voegen.”

Roca is 52 jaar oud, ex-wielrenner maar ook al vele jaren bokstrainer. Hij werkte met enkele wereldkampioenen. Zijn vader stond in de ring, net als zijn broer. “Ik ben gaan fietsen omdat het bij ons thuis nooit ergens anders over ging dan over boksen. Later heb ik daar dus toch ook mijn werk in die sport gevonden. Tuur is voor mij een gentleman, een intelligent mens en bokser. Ik ken hem een flinke tijd. Per slot van rekening was Borgia wel zijn trainer, maar werkte ik ook al anderhalf jaar twee maal per week met Tuur en nu al vier maanden dagelijks.”

    • Theo Reitsma