Volleybalteam speelt voorlopig zonder de olympische vedetten

WOERDEN, 23 NOV. De Nederlandse Volleybal Bond heeft dit weekeinde de plannen voor de toekomst gepresenteerd. De voorbereiding van de mannenploeg op de Olympische Spelen in Atlanta kost twee miljoen gulden per jaar. De bond kan drie ton per jaar genereren. Een sponsor is nog niet gevonden. De NeVoBo, waarvan een deel van het bestuur opstapte omdat het afgelopen jaar een tekort van negen ton was ontstaan, wil een nieuwe start van de nationale ploeg. De talenten moeten uit de competitie komen. Zelfs Avital Selinger en Ron Boudrie, de twee spelers van de Olympische selectie voor Barcelona die in Nederland zijn blijven spelen, zijn niet uitgenodigd voor een toernooi tussen Kerst en Nieuwjaar in Apeldoorn.

De plannen komen van de commissie-Verhalle. Verhalle is de manager van de mannenploeg. De andere leden zijn kandidaat-bondscoach Alberda en bondsbureau-medewerker Duurkoop. Het oude model, waarin internationals vrij waren van competitie-verplichtingen, behoort tot het verleden. De bond gaat intensief samenwerken met de clubs, verbonden in de Vereniging Top Volleybal. Er komt mogelijk een nationaal trainingscentrum, waarschijnlijk op het terrein van de KNVB in Zeist.

Zeventien spelers uit de eredivisie kregen een uitnodiging. Ze zijn kandidaat-international en zullen in de aanloop naar het toernooi in Apeldoorn trainen onder leiding van waarnemend bondscoach Wuqiang Pang. De buitenlanders waren niet beschikbaar. Selinger en Boudrie wel, maar zij zijn tijdelijk buiten de selectie gehouden. Verhalle: “Het is een illusie te veronderstellen dat de twaalf van Barcelona in Atlanta weer zouden spelen. Het is goed die twaalf even van het netvlies te wissen.”

De “buitenlandse” vedetten verklaarden tegenover Verhalle wel beschikbaar te blijven. Verhalle: “Het waren aardige gesprekken. Nadat het marmer in hun Italiaanse appartementen was gelegd, moesten ze een stapje terug doen naar de Nederlandse situatie.” In de toekomst zal de mannenploeg bestaan uit een groep van twintig spelers, inclusief de “buitenlanders”.

Een bureau gaat op zoek naar sponsors. Totdat een financier is gevonden, blijft het centrum in Zeist een illusie. Nederland is de komende twee jaar zeker van deelname aan de World League. Dat levert televisie-uren op. De vrouwen doen mee aan het EK in Finland. Alberda hoopt daarom op een sponsor: “Het laatste jaar is te weinig gewerkt aan de toekomst. We dachten met zijn allen dat die sponsor vanzelf wel zou komen, maar dat gebeurt niet.”

Selectie Nederlands team: Jeroen Bijl, Bas van der Goor, Mike van der Goor, Sander Mulder, Stefan van Offenbeek, Richard Posma en Richard Schuil (Dynamo Apeldoorn), Harrie van den Brink en Mark Lentelink (Zwolle), Albert Cristina, Josha Kailola, Misha Latuhinin en Patrick de Reus (VCG), Cees van Opijnen, Arnold van Ree en Brecht Rodenburg (ZVH) en Arno van Solkema (Maaseik).