Vermoorde immigrante wint de slag om de aandacht van Francisco Franco; Demonstraties tegen racisme in Spanje

MADRID, 23 NOV. Twee doden streden het afgelopen weekeinde om de aandacht in het Spaanse openbare leven. De één was Lucrecia Perez, de Dominicaanse immigrante die ruim een week geleden naar men vermoed door rechtse extremisten werd vermoord. De ander was Francisco Franco, die zeventien jaar geleden rustig overleed in zijn eigen bed. Lucrecia Perez heeft gewonnen.

Tienduizenden mensen gingen zaterdag en zondag naar aanleiding van haar dood in Madrid, Barcelona, Valencia en Zaragossa de straat op om te protesteren tegen racisme en vreemdelingenhaat. In Madrid werd intussen door nog geen vijfduizend personen hulde gebracht aan de idealen van het franquisme. De Franco-herdenking had nog nooit zo weinig publiek getrokken.

In de hoofdstad vreesde men voor gewelddadige confrontaties tussen rechtse en linkse betogers. Daarom was een imposante politiemacht compleet met tanks en helikopters op de been gebracht. Vooral door het geringe aantal demonstranten van ultra-rechts bleken de manifestaties uiteindelijk vrij gemakkelijk in de hand te houden.

Op zaterdagmiddag liepen naar schatting twaalfduizend mensen door de binnenstad in een optocht die werd aangevoerd door de burgemeester, de president van de regionale regering, de voorzitters van de twee grote vakcentrales, verscheidene ministers en politici van alle in het parlement vertegenwoordigde partijen. Zij wilden blijkens een tot slot voorgelezen manifest met hun aanwezigheid duidelijk maken dat “de golf van racisme die Europa binnenrolt in Spanje geen voedingsbodem zal vinden”. Als om die boodschap te onderstrepen had een nazistische jeugdorganisatie op het laatste moment afgezien van een parallelle demonstratie.

Zondag verzamelden zich omstreeks het middaguur enige duizenden rechtse betogers voor het koninklijk paleis op de Plaza de Oriente om generaal Franco te herdenken. In tegenstelling tot vorige jaren was de familie van de overleden dictator hierbij niet vertegenwoordigd. Wellicht vermoedden de nazaten al dat de plechtigheid in wanorde zou eindigen. Een ruzie tussen de Verening van Oud-Strijders en de politieke organisatie Frente Nacional van oud-parlementariër Blas Piñar werd tot op het podium uitgevochten. Door het weglopen van sprekers moest het programma aanzienlijk worden bekort. Bejaarde franquisten begonnen al na een half uur teleurgesteld af te druipen. Jongeren uitten luidkeels hun woedde over de moord op Lucrecia Perez, die naar hun idee was geënsceneerd om rechts in diskrediet te brengen, en richtten later elders in de stad wat kleine vernielingen aan.

Even chaotisch eindigde 's middags een ondermeer door anarchistische organisaties geconvoceerde mars tegen het vreemdelingenbeleid van de regering en de strengere grenscontrôles. De demonstraties in andere steden verliepen zonder incidenten, maar ook in Madrid werden dit weekeinde slechts negen betogers van beide kanten gearresteerd. De regeringen van Spanje en de Dominicaanse Republiek hebben aangekondigd op korte termijn de visumplicht te zullen instellen voor reizigers tussen beide landen, waardoor illegale immigratie moeilijker wordt gemaakt.

    • H.M. van den Brink