Van Hanegem stoort zich aan jubel na simpele zege

DEN BOSCH, 23 NOV. Sommige voetbalwedstrijden kunnen beter niet gespeeld worden. Neem nu FC Den Bosch tegen Feyenoord, een duel dat slechts door de hoop op een verrassing een gang naar het stadion rechtvaardigde. Een opzienbarende winnaar bleef echter achterwege, goed spel was ver te zoeken en van spanning was geen sprake. FC Den Bosch - Feyenoord (1-5) werd een wedstrijd waarvan Feyenoorder Rob Witschge nuchter vaststelde dat “wij hier gewoon de punten hebben gepakt.”

Er zijn voetbalduels die zelfs zonder dat er doelpunten vallen het aanschouwen meer dan waard zijn. De spanning en strijdlust vergoeden in zo'n geval veel. Den Bosch - Feyenoord mocht bogen op zes goals, maar na afloop hadden de coaches van de beide clubs alle moeite hun praatje interessant te houden. Feyenoord-coach Meijer: “We mochten hier niet op achterstand komen. Dan kom je in de problemen tegen een club als FC Den Bosch.” En Hans van der Pluym: “Den Bosch heeft nou eenmaal een beperkte selectie. Organisatorisch liep het slecht en bovendien komen we in kwalitatief opzicht te kort. Op de overwinning van Feyenoord valt dan ook niets af te dingen. Dat was het eigenlijk wel.”

Dat de wedstrijd zelf volgens de logica van de ranglijst (de nummer zestien tegen de nummer drie) verliep was vooral jammer voor het publiek. Dat had zich al dagen tevoren van een kaartje moeten verzekeren omdat veiligheidshalve de kassa's op de wedstrijddag zelf gesloten waren. Vervolgens moest het zich in de stromende regen negentig minuten lang het voorspelbare verloop van het duel laten welgevallen. Den Bosch was dit keer niet in staat de reputatie van reuzendoder waar te maken en Feyenoord wenste zich zich na de eenvoudige voorsprong niet in te spannen. Obiku en Witschge (twee keer) brachten Feyenoord binnen het uur op 3-0. Daarna stribbelde Den Bosch ogenschijnlijk nog even tegen via een doelpunt van Dirk-Jan Derksen maar Blinker en Taument versterkten daarna nog eens de indruk dat het duel in De Vliert in feite een formaliteit was.

Dat Meijer in zijn commentaar nog liet geloven dat de technische staf van Feyenoord met de nodige spanning naar Den Bosch was gereisd (“Gezien de prestaties van MVV en Ajax dit weekeinde was het zaak hier geconcentreerd naar toe te gaan”) was eigenlijk niet meer dan een vals compliment aan zijn Bossche collega Van der Pluym. “Maar ik kon toch moeilijk ten overstaan van iedereen zeggen dat het een makkie was, al waren we tijdens de rust zelf al tot die conclusie gekomen”, aldus Meijer even later, terwijl hij de wedstrijd tegen Den Bosch al scheen te zijn vergeten en met een schuin blik op de uitslagenpagina van Teletekst begon te rekenen. Met voor de winterstop de wedstrijden tegen MVV, Vitesse en Willem II in het vooruitzicht is het volgens Meijer nu vooral zaak de marge met PSV niet groter te laten worden. Na zo'n eenvoudige overwinning als op Den Bosch richt het oog zich kennelijk al heel snel op de kop van de ranglijst. Maar dat de spelers van Feyenoord zich daarna met de air van een kampioen richting spelersbus begaven, was volstrekt misplaatst en iets waaraan Wim van Hanegem zich dan ook buitengewoon stoorde. Met een blik alsof de lijdensweg na de anderhalf uur durende wanvertoning voor hem nog niet voorbij was verklaarde deze allesbehalve trots op de prestatie van zijn team te zijn: “Als ze zo op de training spelen, scheld ik ze drie keer verrot.”

    • Leon van Eijndhoven