Stil Damrak bij oplopende dollar

AMSTERDAM, 23 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs opende vandaag op gemiddeld licht hogere koersen, daarin gesteund door de aantrekkende dollarkoers.

AMSTERDAM De dollar stond in de belangstelling als gevolg van de onrust op de Europese valutamarkt. Tegen het middaguur stond de stemmningsindex van de op de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde aandelen op onveranderd 103,4 punten. De iets fijnere EOE-aandelenindex liet zien dat de ondertoon in de markt redelijk was: deze graadmeter gaf een stijging te zien van 0,21 punt op 277,22. De Amsterdamse beurs lag daarmee in lijn met de beurs in Londen, die vanochtend eveneens een licht hoger koerspeil te zien gaf. Ook New York was vrijdag hoger en onderbouwde daarmee het licht positieve sentiment.

De nieuwe spanningen in het Europese Monetaire Stelsel (EMS) hielden de beleggers opnieuw aan de zijlijn. Koersafwijkingen op het Damrak die verder gingen dan een paar dubbeltjes waren echter zeldzaam. De vastere dollar leverde Koninklijke Olie vanmorgen een koerswinst op van 80 cent op 147,50. Akzo moest 60 cent prijsgeven op 129 gulden. Uitgever VNU mocht 1,40 omhoog naar 86,30 gulden. Heineken werd 1,10 goedkoper op 171,90 gulden.

Ook elders op de markt bleef het rustig. Delft Instruments steeg vier dubbeltjes naar 13,20. Docdata begon de dag 30 cent lager op 3,30. De obligatiemarkt gaf fractionele koerswinsten te zien. Op de optiebeurs was Philips maandagochtend het drukste fonds met 3000 verhandelde contracten. Goede tweede waren de contracten op de dollar. De totale omzet op de optiebeurs beliep tegen het middaguur 15.000 contracten.

LONDEN Het FT-100 koersgemiddelde dat vrijdag in vaste stemming de week had afgesloten, etaleerde vanochtend vanaf de opening opnieuw een vaste stemming. De index steeg in het eerste uur met bijna 13 punten naar 2.745,2 maar zakte daarna enigszins in naar ongeveer 2.743.

FRANKFURT Een lichte stemmingsverbetering deed de Duitse aandelen vanochtend over het algemeen fractioneel stijgen, ofschoon de chemiewaarden ook vandaag weer terrein verloren als gevolg van de door Basf, Hoechst en Bayer bekend gemaakte fors lagere kwartaalwinstcijfers. De Dax-30-index won 0,79 punt ten opzichte van vrijdag en stond rond het middaguur op 1.540,55 punten

TOKIO De Japanse beurzen waren vandaag gesloten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde was vrijdag 162,29 punten gestegen op 17.033,60 punten. De stijging werd ingegeven door het bericht dat het parlement spoedig zal beginnen met de debatten over extra economische steunmaatregelen.