Skinheads, autonomen en politie op de vuist in Duitsland; Vier doden bij rechts geweld

BONN, 23 NOV. Vier doden als gevolg van rechtsradicaal geweld, een nog onbekend aantal gewonden en grote vechtpartijen met de politie en linkse "autonomen' hebben het afgelopen weekeinde in Duitsland tot het ernstigste gemaakt sinds de rassenrellen van eind augustus in Rostock.

Volgens de voorzitter van de Centrale raad voor joden in Duitsland, Ignatz Bubis, dreigen toestanden als in de republiek van Weimar (die in 1933 ten onder ging) “als de democratische partijen doorgaan met hun wederzijdse schuldtoewijzingen en gescheld” in plaats van politie en justitie “met alle kracht in te zetten tegen criminelen”.

Na een brandaanslag op twee verblijven voor circa 45 gastarbeiders in Mölln, ten zuiden van Lübeck, vlak bij de vroegere grens met de DDR, overleden vanmorgen vroeg twee Turkse vrouwen (beiden 41 jaar oud) en een tienjarig Turkse meisje. De vrouwen woonden al twintig jaar in Duitsland, het meisje was in Mölln (18.000 inwoners) geboren. Politie en brandweer hadden gisteravond na de brandstichting een telefoontje gekregen van een rechtsradicaal die zich met de woorden “Heil Hitler” presenteerde. De brandweer was de hele nacht met het bluswerk doende, van de daders ontbreekt nog elk spoor.

In Berlijn stierf zaterdag een 27-jarige kraker nadat hij met een mes was gestoken. Hij maakte deel uit van een groepje linkse jongeren dat in gevecht was geraakt met een groep skinheads. De daders zijn voortvluchtig. In de wijk Friedrichshain hebben gisteren zo'n 2.000 mensen tegen de moordaanslag en het straatgeweld gedemonstreerd. Tot soms grootscheeps geweld van rechtsradicalen en tussen extreem links en rechts, kwam het in Stralsund, Rostock en bij Rathenow.

Twee skinheads en een kastelein uit Wuppertal hebben bekend dat zij in de nacht van 12 op 13 november hun 53-jarige stadsgenoot J. Rohn zwaar gewond hebben achtergelaten in een bos bij de Noordlimburgse plaats Kessel. Daar werd het slachtoffer de volgende dag dood aangetroffen door een voorbijganger.

De twee skinheads hebben verklaard dat zij de man na een weddenschap wie de meeste glazen alcohol kon drinken hebben mishandeld en overgoten met sterke drank, die zij vervolgens in brand staken. Volgens officier van justitie Rosenbaum had de kastelein de daders bij wijze van grap verteld dat Rohn een jood was, maar de twee hebben daar volgens de officier niet op gereageerd. “Pas toen Rohn die jongens "Scheissnazi's' had genoemd, is de ruzie ontstaan. Hun daad valt natuurlijk niet goed te praten, maar er waren absoluut geen antisemitische motieven in het spel.”