Sarajevo wordt na twaalf dagen weer strijdtoneel

SARAJEVO, 23 NOV. In de Bosnische hoofdstad Sarajevo hadden gisteren de hevigste gevechten plaats sinds alle partijen twaalf dagen geleden een staakt-het-vuren ondertekenden.

De Servische aanvallen op de stad, die al zeven maanden wordt belegerd, werden voornamelijk uitgevoerd in het westen van Sarajevo. De ziekenhuizen in de stad maakten dit weekeinde melding van 32 gewonden en één dode.

Ook in de plaatsen Olovo en Konjic in het midden van Bosnië en Tesanj in het noorden meldde de Bosnische radio hevige aanvallen van Servische troepen. De hevigste gevechten vonden plaats in Gradacac, de laatste stad in Bosnië die nog door moslims wordt beheerst. Als ook deze stad in Servische handen valt, kan er een corridor worden gevormd tussen Servië en door Serviërs veroverd gebied in Kroatië.

In de omgeving van de voornamelijk door moslims bewoonde stad Jajce en in de belegerde stad Travnik in Bosnië zijn gisteren 25 gevallen van tyfus ontdekt. Volgens een woordvoerder van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties zijn er echter nog veel meer mensen besmet in de vluchtelingenkampen rond de steden. Enkele duizenden mensen zouden gevaar lopen met tyfus besmet te raken.

De ziekte is volgens de woordvoerder te wijten aan de zeer slechte hygiënische omstandigheden waaronder de vluchtelingen leven. De WHO maakte gisteren bekend zo spoedig mogelijk medische teams naar de kampen te sturen om mensen tegen de dodelijke ziekte te behandelen.

In de Adriatische Zee zijn zondagmiddag om vijf uur onder de naam "Maritime Guard' zeven schepen van de NAVO ingezet om de zeeblokkade te effectueren die de Verenigde Naties vorige week tegen klein-Joegoslavië afkondigden. Een Belgisch oorlogsschip hield de afgelopen nacht een Sloveens schip aan dat er van werd verdacht de handelsblokkade te hebben geschonden. Een Spaans marineschip hield later een Syrisch schip aan.

Doel van de handelsblokkade is om elk schip dat de territoriale wateren van Servië en Montenegro in- of uitvaart, te onderzoeken op lading en bestemming. Een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van defensie maakte gisteren bekend dat vijf schepen van de WEU zouden helpen bij de patrouillering.

In Duitsland zijn zaterdag twintig bedrijven door de overheid aangeklaagd op verdenking van een schending van het door de VN afgekondigde handelsembargo tegen Servië en Montenegro. In een bericht in de Süddeutsche Zeitung noemde een douanewoordvoerder de ontdekking een topje van de ijsberg. Volgens de krant zouden Duitse bedrijven onder meer kogellagers, computerprinters en onderdelen voor machines en motoren aan Servië en Montenegro hebben verkocht. (Reuter, AP, AFP)