Rechtszaak tegen overneming van Dan Air door BA

British Midland en Virgin Atlantic hebben bekend gemaakt samen een rechtszaak te beginnen tegen de goedkeuring door het Britse ministerie van handel van de overneming van de in financiële problemen geraakte Dan Air door British Airways (BA).

De twee willen voor de rechter het besluit van de minister van handel aanvechten om de overneming niet aan de Britse monopoliecommissie voor te leggen. Zij stellen dat volgens het concurrentiebeding van de Europese Gemeenschap de nationale overheid wettelijk verplicht is de economische gevolgen van de overneming voor de concurrentieverhoudingen door de monopoliecommissie te laten beoordelen.

De grote snelheid waarmee de overneming is goedgekeurd is “zeer ongekend”, aldus British Midland en Virgin Atlantic.

De overneming werd eind oktober dit jaar een feit. Tegelijkertijd kondigde BA een flinke sanering aan van de nieuwe aanwinst. Van de ruim 2000 banen zullen er 1400 tot 1600 vervallen. Verder zullen 26 van de 38 Dan Air-toestellen worden verkocht. De overname van Dan Air zou BA niet meer dan 30 miljoen pond (82,5 miljoen gulden) hebben gekost. Virgin Atlantic was aanvankelijk ook genteresseerd in overname van Dan Air, maar dat initiatief ketste af.