RDM en Taiwan tekenen verklaring voor onderzeeërs

ROTTERDAM/TAIPEH, 23 NOV. De Rotterdamse scheepswerf RDM en de Taiwanese marine hebben in september een "technische intentieverklaring' getekend voor de levering door RDM van onderdelen voor onderzeeërs. Dit heeft André Anthonis, bestuurder van de Industriebond FNV in Rotterdam, uit goed geïnformeerde bronnen vernomen.

De RDM wil het bericht zelf niet bevestigen, maar gaf vorige week wel toe gesprekken te voeren in Taiwan. Ook goed geïnformeerde bronnen in Taipeh bevestigen de intentie-overeenkomst tussen RDM en de marine. RDM is afhankelijk van een exportvergunning van de Nederlandse regering om een order voor de leverantie van onderdelen voor de Sea Dragon naar Taiwan te mogen exporteren, als levering van complete onderzeeërs opnieuw wordt afgekeurd. Daarbij gaat het ook om het aan Taiwan ter beschikking stellen van deskundigheid voor de bouw van onderzeeërs in dat land. In de Tweede Kamer gaan stemmen op, ook bij de regeringspartijen, om RDM toestemming te geven, nu Frankrijk gevechtsvliegtuigen en raketten aan Taiwan gaat leveren.

Begin dit jaar weigerde de regering nog een exportvergunning aan RDM te verstrekken, omdat zij zich gebonden acht aan een overeenkomst van 1984 met China waarin is afgesproken dat Nederland niet meer zou meewerken aan de export van strategisch materiaal naar Taiwan. Daaraan was echter wel de voorwaarde verbonden dat Nederland een voorkeurspositie zou krijgen bij exportorders voor China. In de Tweede Kamer heerst ontevredenheid over de geringe bereidheid van China om die afspraak waar te maken.

De technische intentieverklaring van september kan alleen worden omgezet in een order als de Nederlandse en de Taiwanese regeringen er mee akkoord gaan. Nederland zou ook een financiële garantie voor de order moeten afgeven. De Taiwanese regering wil graag meewerken, maar Nederland zou in afwijking van eerdere beslissingen een formule moeten vinden om de leverantie van onderdelen zoals delen van de rompen voor onderzeeërs goed te keuren.

    • Theo Westerwoudt