Rabo sluit aliantie met Duitse bank; Toegang tot kantoren

ROTTERDAM, 23 NOV. De Rabobank heeft vanmiddag in Düsseldorf een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Duitse coöperatieve tegenhanger, de Deutsche Genossenschaftsbank (nummer vier op de ranglijst van Duitse banken).

De samenwerking betreft ook drie regionale coöperatieve banken: WGZ in Düssseldorf, SGZ in Frankfurt en Kalsruge en GZB in Stuttgart. Gezamenlijk hebben de Duitse banken tien keer zoveel kantoren als de Rabo zelf: 20.000.

De nieuwe alliantie is de zevende die Rabo sinds oktober 1989 heeft afgesloten. Eerder ging Rabo in zee met Banco Popular in Spanje, Crédit Agricole in Frankrijk en Lloyds Bank in Groot Brittannië, Cariplo in Italië en de Raiffeisen Zentral-Bank in Oostenrijk.

De alliantie is gericht op bancaire ondersteuning van het Duits-Nederlandse handelsverkeer. De totale waarde van de uitvoer naar Duitsland bedroeg vorig jaar 70 miljard gulden, de invoer 60 miljard gulden.

Het voordeel van de stategische allianties is volgens de Rabo dat de klanten behalve via het eigen Europse kantorennet (29 kantoren in tien landen) nu met de geassocieerde banken kunnen samenwerken. Dit betekent bijvoorbeeld dat Rabo garant staat voor klanten die bij de Deutsche Genossenschafstbank willen bankieren. Het voordeel daarvan is dat de Duitse bank geen eigen onderzoek naar de klant behoeft te doen. De bank kan dan uitgaan van lagere solvabiliteitsnormen van de klant.

De allianties zijn onderdeel van het "Europa-beleid' van de Rabobank. Ze staan naast andere samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld binnen Unico. Daarin werken zeven coöperatieve banken samen. Dat is meer in de sfeer van gezamenlijke belangenbehartiging van coöperatieve banken. Binnen Unico werkte Rabo overigens al samen met Unico.

In Duitsland zijn twee type coöperatieve banken: de Volksbanken die vanouds in steden is gevestigd, de Raiffeisenbanken in de landelijke gebieden van Duitsland. De helft van de Volks- en Raiffeisenbanken is aangesloten bij de Deutsche Genossenschaftsbank, de andere zijn aangesloten bij de drie grote regionale coöperatieve banken waar Rabo nu ook een alliantie heeft mee afgesloten. Samen hebben de banken een balanstotaal van ruimt 780 miljard mark. De bank heeft door een overneming van de Genossenschaftsbank Berlin een groot aantal vestigingen in het voormalig Oost-Duitsland.