PTT Telecom wil in twee jaar 300 miljoen bezuinigen

ROTTERDAM, 23 NOV. PTT Telecom, de telecommunicatie-dochter van Koninlijke PTT Nederland (KPN) wil in de komende twee jaar 300 miljoen gulden bezuinigen. Dat heeft algemeen directeur B. Verwaayen onlangs meegedeeld aan de ondernemingsraad.

Telecom wil 10 procent, of 250 miljoen gulden, besparen op de totale loonkosten door vacatures niet op te vullen, door minder uitzendkrachten in te zetten en door te bezuinigen op overwerk. Gedwongen ontslagen zijn volgens een woordvoerder nog niet aan de orde. Het personeelsbestand van PTT Telecom bestaat uit 32.000 vaste medewerkers en 8.000 uitzendkrachten. Het overwerk komt overeen met 1.000 manjaren.

Ongeveer 50 miljoen gulden moet worden bezuinigd op de dagelijkse bedrijfsvoering. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar reisbudgetten. Ook moeten de herstelwerkzaamheden dramatisch worden verminderd. Door reparaties anders te organiseren hoopt het bedrijf enkele tientallen miljoenen te besparen.

De bezuinigingen zijn noodzakelijk omdat belangrijke klanten, onder invloed van het onzekere economische klimaat, investeringen in kapitaalgoederen uitstellen. Bovendien dalen de tarieven voor internationale telefoongesprekken.