Onderzoek naar massamoord in Tadzjikistan; VN schat zeker vijftig doden

MOSKOU, 23 NOV. De nieuwe regering van Tadzjikistan is een onderzoek begonnen naar een mogelijke massamoord in een vluchtelingenkamp bij de Afghaanse grens.

Volgens het onafhankelijke Russische persbureau Nega zou een gewapend commando eerder deze maand een kamp in het zuiden hebben overvallen en ongeveer achthonderd vluchtelingen uit het gebied Koergan-Tjoebe hebben gedood. Een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) sprak dit weekeinde van minstens 50 doden, onder wie zwangere vrouwen en kinderen.

De massamoord speelde zich af op 12 november in het rayon-Sjaartoez. Volgens het persagentschap Nega zou een zwaar bewapende groep, uitgerust met automatische geweren en zelfs een tank, het kamp die dag hebben overvallen. De reguliere bewaking zou eerst moeiteloos zijn uitgeschakeld en vervolgens zou het commando in het wilde weg zijn gaan schieten. De overlevenden, die wisten te ontkomen, zijn daarop naar het naburige Oezbekistan gevlucht. Op grond van hun getuigenissen kwam de UNHCR tot de conclusie dat er inderdaad sprake moet zijn geweest van een massamoord, ook al is het de VN nog niet duidelijk hoeveel mensen daarbij zijn gedood.

Om wat voor groep het ging, is evenmin duidelijk. In het district Koergan-Tjoebe, waarvan Sjaartoez deel van uitmaakt, is al maanden een burgeroorlog aan de gang. Formeel strijden daar communistische aanhangers van ex-president Nabijev tegen de democratisch-islamitische oppositie, die wordt gesteund door mujaheddeen uit Afghanistan. Maar in feite is er in Tadzjikistan sprake van complete anarchie, waarbij iedereen op iedereen schiet. De 201e infanterie- en cavalerie-divisie van het Russische leger, dat in Tadzjikistan is gestationeerd, heeft nauwelijks greep op de gebeurtenissen.

In politieke zin lijkt de situatie in Tadzjikistan zich dezer dagen enigszins te normaliseren. Nadat het parlement van de centraal-Aziatische republiek vrijdag een nieuwe president koos en Nabijev ten lange leste zijn ontslag aanbood, lijkt het door de oude communistische elite gedomineerde parlement nu uit te zijn op een compromis met de oppositie. De nieuwe president Imimali Rachmonov, een communist uit het zuidelijke district Koeljab, zou vandaag onderhandelingen willen beginnen met de leiders van de gewapende islamitische beweging. Of de oppositie daarop zal ingaan, is nog niet bekend. Interim-president Akbarsjo Iskandrov, de parlementsvoorzitter die eerder dit najaar Nabijev had afgezet maar zaterdag op zijn beurt weer door het parlement werd ontslagen, heeft dit weekeinde in ieder geval kenbaar gemaakt dat hij zich niet wenst neer te leggen bij zijn nederlaag en nu steun zal zoeken met de islamitisch-democratische oppositie.