Onbekend werk impressionisten uit collectie Barnes naar Parijs

PARIJS, 23 NOV. Volgend jaar krijgt het Musée d'Orsay in Parijs een unieke privé-verzameling van impressionistische schilderijen in huis. Het gaat om 72 werken uit de Barnes Collection, ondergebracht in Merion, Pennsylvania, die niet eerder hebben gereisd. De meeste werken zijn ook niet gefotografeerd.

De Barnes-collectie, genoemd naar de chemicus en filantroop Alfred Barnes (1872-1951), omvat duizend kunstwerken. In Parijs zullen vanaf september 1993 schilderijen van Renoir, Picasso, Cézanne, Matisse en Gauguin tentoongesteld worden. Ook stukken van Van Gogh, Seurat en Toulouse-Lautrec maken deel uit van de selectie, die eerst in Washington, en na Parijs, in Tokio te zien zal zijn. De Barnes Foundation heeft een educatieve doelstelling. Barnes wilde niet dat zijn huis en bezit tot museum werden verheven. Zo'n 40.000 mensen brengen jaarlijks een bezoek aan het huis in Merion, dat vanaf 1960 is opengesteld voor publiek. (Reuters)