Monument

Weet Tracy Metz wat de laatste zin in haar artikel van 9 november: “Monumentale werkplaatsen in een oude kazerne” inhoudt? Wat daar gesteld wordt: “Het is te hopen dat de architect en de gemeente overeenstemming bereiken over nieuwbouw naast de Rijksacademie voor Stichting 110, ...”, impliceert sloop van het Rijksgeneesmiddelenmagazijn in Amsterdam, het laatste pand uit de rij van monumentale, militaire, voor de Sarphatistraat zo karakteristieke gebouwen uit de vorige eeuw.

“Oud en nieuw, samen en toch apart” en dat geldt ook voor wat bij de Oranje Nassaukazerne en het Militair Hospitaal is bereikt.

Buurtbewoners en monumenten-instellingen willen hetzelfde voor Sarphatistraat 110A en B. Ze zijn zeker niet gekant tegen de komst van het Interdisciplinair Internationaal Kunstcentrum, maar verzetten zich tegen afbraak van het laatste monument uit de reeks, dat een nieuwe bestemming behoeft. “Een evident monument van bovenlokale waarde”, volgens de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg.

    • Jeanne Weenink