Mis ontdekt van Berlioz

PARIJS, 23 NOV. In de St. Carolus Borromeuskerk in Antwerpen is een verloren gewaande Messe solennelle van de Franse componist Hector Berlioz gevonden, zo werd gisteren bekendgemaakt door de Belgische musicoloog Patrick Gillis.

De vondst werd eind vorig jaar gedaan door de Belgische organist Frans Moor en is nu bevestigd na onderzoek door de Amerikaanse musicoloog Hugh McDonald, die een nieuwe complete Berlioz-uitgave redigeert.

De mis voor solisten, koor en orkest werd door de toen twintigjarige Berlioz geschreven in 1824 en bevat thema's en motieven die ook voorkomen in de Symphonie fantastique, het requiem Grande Messe des Morts en Le Carnaval Romain. In zijn memoires schreef Berlioz de muziek van zijn Mis te hebben verbrand na de tweede uitvoering in 1827 in de kerk van St. Roche in Parijs. Maar na de vondst van de complete directiepartituur, die door Berlioz in 1835 werd geschonken aan de Belgische violist Antoine Bessems, moet de conclusie zijn dat Berlioz alleen de afzonderlijke partijen voor koor en orkest heeft verbrand. De Messe solennelle van Berlioz zal in druk verschijnen bij de Duitse muziekuitgeverij Bärenreiter. (AFP)