Meerderheid voorspeld voor Peruaans bewind

LIMA, 23 NOV. De Peruaanse regeringsalliantie Nieuwe Meerderheid Verandering '90 heeft gisteren volgens voorspellingen op basis van peilingen een absolute meerderheid behaald in de door president Alberto Fujimori uitgeschreven verkiezingen voor een nieuwe grondwetgevende vergadering in Peru. De officiële uitslag wordt niet vóór morgen verwacht.

De verkiezingen zijn over het algemeen rustig verlopen. De maoïstische terreurbeweging Sendero Luminoso (Lichtend Pad), die begin vorige week een campagne van bomaanslagen in de hoofdstad uitvoerde, kon haar dreigement de verkiezingen te verstoren niet waarmaken. Op enkele plaatsen in Lima en in de provincies werden geïsoleerde aanslagen gepleegd. Meer dan 100.000 militairen waren ingezet om de stembureaus te bewaken.

Met de gisteren bereikte meerderheid kan president Fujimori in feite eigenhandig de grondwet aanpassen. De president stelde op 5 april de huidige grondwet buiten werking en stuurde het oude Congres naar huis, met het argument dat de omstandigheden ontoereikend waren om de drie grote problemen van Peru aan te pakken: de economische crisis, het terrorisme en de drugsmafia.

De regeringsalliantie onder leiding van oud-minister Jaime Yoshiyama (evenals Fujimori een Peruaan van Japanse afkomst en een vertrouwensman van de president) behaalde 38,3 procent van de stemmen, aldus het onderzoeksbureau Apoyo, dat een door de Nederlandse opiniepeiler Maurice de Hondt ontwikkelde methode hanteert. Omdat ruim twintig procent van de stemmen blanco was of ongeldig, komt Nieuwe Meerderheid uit op 44 van de tachtig zetels in de grondwetgevende vergadering.

De belangrijkste oppositiepartijen die meededen aan de verkiezingen, kwamen elk niet boven acht procent van de stemmen. De Christelijke Volkspartij haalde volgens Apoyo 7,7 procent, goed voor acht zetels, het Onhankelijke Moraliserende Front 6,2 procent (zeven zetels) en de groepering Vernieuwing van de voormalige Liberale afgevaardigde Rafael Rey 5,5 procent (zes zetels).

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die 200 waarnemers naar de verkiezingen had gestuurd, liet bij monde van de Uruguayaanse minister van buitenlandse zaken Héctor Gros Espiell weten dat er “op het eerste gezicht geen belangrijke onregelmatigheden” waren geweest.