Kwartaalwinst Bayer 32 pct lager

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft de winst over het derde kwartaal met 32 procent zien slinken tot 470 miljoen mark. De omzet is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 7 procent gedaald tot 9,56 miljard mark.

“Na een bevredigende start in 1992, is de situatie daarna sprongsgewijs verslechterd”, zei de bestuursvoorzitter van Bayer, dr. Manfred Schneider vanmorgen bij de bekendmaking van de cijfers. De sombere economische omstandigheden in binnen- en buitenland, gecombineerd met de dalende valutakoersen in voor Bayer belangrijke afzetgebieden, hebben de winst over de eerste negen maanden met 16 procent gedrukt tot 2,22 miljard mark. De omzet daalde in deze periode met 2,4 procent tot 31,7 miljard mark, vooral als gevolg van een sterk teruggelopen binnenlandse vraag.

Bayer, dat onder andere kunststoffen, landbouwchemicaliën en farmaceutica produceert, heeft in vrijwel alle divisies omzetverlies geboekt. Alleen de farmaceutische divisie laat een lichte stijging zien. De Duitse chemie-onderneming is somber over de toekomstige ontwikkeling van de economie. Bayer maakte vanmorgen bekend dat de winst over 1992 beduidend lager zal uitkomen dan vorig jaar. In 1991 behaalde Bayer een winst van 3,2 miljard mark.

In vergelijking met BASF heeft Bayer het in het derde kwartaal nog redelijk gedaan. De winst van BASF daalde 45 procent. Hoechst maakte eind vorige week over het derde kwartaal een winstdaling van 17,8 procent bekend.