KAYSONE PHOMVIHANE 1920-1992; "Onwrikbare vechter'

“De Laotiaanse communistische partij en de staat hebben een voorbeeldige leider verloren. De internationale beweging van communisten en arbeiders verloor een onwrikbare vechter voor de vrede”, zo luidde de officiële reactie van de regering van Laos, zaterdag, op de dood van president Kaysone Phomvihane. Volgens de Laotiaanse radio was de president al geruime tijd ziek. Kaysone behoorde tot de oude garde van revolutionaire leiders in Indo-China die achtereenvolgens tegen de Fransen en de Amerikanen vochten.

Kaysone Phomvihane werd geboren in 1920 in de zuidelijke provincie Savannakhet. Zijn moeder was Laotiaanse, zijn vader Vietnamees. Het koninkrijk Laos en Vietnam stonden in die tijd samen met Cambodia onder koloniaal bestuur van Frankrijk. Hanoi, van waaruit de Fransen het gebied bestuurden, was voor Vietnamezen zowel als Laotianen het logische brandpunt van de politiek. Kaysone kwam in de jaren veertig als student naar Hanoi, maar onder invloed van Vietnamese vrienden wijdde hij zich al vrij snel aan verzet tegen de Franse overheersing en sloot hij zich aan bij de communistische verzetsbeweging Pathet Lao.

In 1954 gaf Frankrijk zijn koloniën in Indo-China op en werd het koninkrijk onafhankelijk. De Pathet Lao had daarna nog tot 1975 nodig om de macht te grijpen. Kaysone werd de eerste premier en was in die hoedanigheid de machtigste man van het land. Onder zijn leiding trok Laos zich nog meer terug in zijn schulp, het land leunde sterk op Vietnam en had verder weinig contact met de buitenwereld. Vorig jaar werd Kaysone president, een functie die speciaal voor hem werd opgewaardeerd. Daarvoor al had Kaysone, in navolging van de Vietnamese leiders, economische hervormingen doorgevoerd.