Hockeysters HDM te jong voor koppositie

WASSENAAR, 23 NOV. Wietske de Ruiter kwam na afloop tegenstander HDM nog even feliciteren. Het was lang geleden, zei ze tegen coach Hans Poederbach, dat ze zo'n spannende wedstrijd had gespeeld. De dubbele topper tussen de mannen (0-0) en de vrouwen (1-1) van HGC en HDM eindigde in twee gelijke spelen. Maar de leukste van de twee was, bij uitzondering, de wedstrijd tussen de vrouwen.

Het jonge elftal van HDM hield uitstekend stand in de uitwedstrijd op een kilometer van het eigen terrein. “Goed dat HGC weer eens strijd moest leveren”, concludeerde Poederbach nuchter. Dat was voor een groot deel te danken aan het spel van de 20-jarige Wendy Fortuin. De ervaren spits van HGC en het Nederlands elftal, Wietske de Ruiter, had in acht wedstrijden al dertien doelpunten gemaakt, meer dan de helft van de produktie van het hele elftal. Maar het gevaarlijkste wapen van HGC kreeg gisteren nauwelijks ruimte van Fortuin. “De beste verdediger waar ik dit seizoen tegen heb gespeeld”, zei De Ruiter.

Fortuin trapte in geen enkele schijnbeweging. Pas halverwege de tweede helft kreeg De Ruiter de bal niet op haar stick aangespeeld, maar wat verder weg. Toen pas kon ze Fortuin één maal op snelheid kloppen en liet doelvrouwe Jantien Katz vervolgens de korte hoek open. Martine Ohr had eerder met een mooi doelpunt, waarbij ze zich in de cirkel langs zes sticks worstelde, HDM op voorsprong gezet. Vlak voordat De Ruiter gelijk maakte, miste Macha van der Vaart de kans op 2-0. Ze schoof een strafbal te zacht in. HGC ontsnapte met een punt en blijft aan de leiding in de hoofdklasse, HDM zakte naar een vijfde plaats.

De competitie bij de vrouwen is nog lang niet beslist. Zeven clubs strijden om de vier plaatsen in de play-offs. De eeuwige koplopers, HGC en Amsterdam, begonnen dit seizoen zonder een aantal van hun internationals. Die stopten na de Olympische Spelen. HDM, de hofleverancier van jong oranje, leek het team te zijn dat zou profiteren en mocht hopen op een kampioenschap.

De nieuwe bondscoach bij de vrouwen, Bert Wentink, keek dan ook vorige week naar MOP - HDM en stond gisteren alweer bij HDM langs de lijn naast zijn voorganger Roelant Oltmans. In de vanochtend bekend gemaakte selectie voor de nationale ploeg bleek dat twee van de HDM-speelsters de overstap van de talenten naar het echte Oranje hebben gemaakt.

Toch staat HDM slechts vijfde. Het team blijkt voorlopig nog te jong voor de top. Martine Ohr is 28. Daaronder gaapt een gat van zes jaar. Een speelster is 22, de rest nog jonger. Centraal op het middenveld moet het 18-jarige talent Hanneke Smabers het spel verdelen.

“We spelen niet stabiel, zijn mentaal nog niet sterk genoeg”, zegt Martine Ohr. “Tegen HGC is de motivatie geen probleem. Juist tegen de op papier zwakke clubs moet je ieder minuut willen winnen, maar dat nemen we onbewust te gemakkelijk op. We proberen netjes uit te verdedigen, maar het moet, zoals vandaag, desnoods zonder technisch hockey. Gewoon die bal naar voren rammen, aansluiten en weer opvangen.”

Coach Hans Poederbach traint nu drie jaar de vrouwen van HDM. Sinds zijn komst spelen ook de elftallen bij de jeugd in hetzelfde systeem als het eerste elftal. “Het heeft geen zin om de nieuwkomers uit te moeten leggen hoe ze moeten spelen”. Poederbach plukt nu de vruchten van zijn aanpak. De talenten in zijn elftal komen uit eigen kweek. Hij sluit zich aan bij de verklaring van Ohr. “Conditioneel zijn ze goed, fysiek zijn ze sterk genoeg. Maar tegen mindere tegenstanders blijven ze niet tot het uiterste gaan. In iedere wedstrijd, ook tegen zwakke teams, kom je tien minuten per wedstrijd onder druk te staan. Dan moet het hele elftal er in blijven geloven. En dat gebeurt nog niet altijd.” Hij heeft een paar speelsters die nog veel sterker zullen worden. Absolute toppers. De rest worden goede hoofdklassers. “We horen bij de eerste drie te staan. Alleen verloren we uit bij Laren en thuis tegen Groningen. Dat had niet gemogen.”

De coach van HGC, Gé Masman, kan pas in januari weer beschikken over Lisanne Lejeune die herstelt van een blessure aan haar sleutelbeen. Hij heeft voorlopig een smalle selectie van veertien speelsters. “Het is een hechte eenheid, die er plezier in heeft”, zo verklaart hij het succes.

De aanwezigheid van Ingrid Deenen in de Wassenaarse selectie, steekt nog steeds bij de Haagse buurvrouwen. Deenen begon ooit bij HGC, haalde daar geen basisplaats en verhuisde met succes naar Bloemendaal. Vorig jaar degradeerde die club en maakte Deenen zich op voor een terugkeer naar Den Haag. Ze speelde de voorbereiding mee bij HDM, ze belandde zelfs op de elftalfoto in de competitiespecial van Hockey Magazine. Maar tijdens haar vakantie kwam ze de HGC-coach tegen. Die wilde haar graag in zijn team hebben. En Deenen verschoof alweer van club.

“We moesten ons inhouden daar geen opmerkingen over te maken”, zegt Ohr. “Zo van: hé, wat doe jij in dat shirt, speel jij bij HGC. Ik dacht dat je bij ons zou spelen.”

De voorlopige selectie van vijftien speelsters voor het Nederlands vrouwenhockeyteam telt nog zeven namen van het olympische team van Barcelona. Dat zijn Bleeker, Lewin, De Ruiter, Thate, Toxopeus, Vinke en Wouters. Fokke, Koenen en Steenberghe geven voorlopig de voorkeur aan hun studie. Holsboer en Lejeune zijn geblesseerd. Benninga, Lejeune-Van der Ben, Van Nieuwenhuyze-Leenders, Ohr en Wolff stopten. Het eerstvolgende toernooi voor de ploeg is de Champions Trophy, in augustus 1993. Bondscoach Bert Wentink zal de selectie nog uitbreiden, voordat hij in december de definitieve zestien aanwijst. Mark Kaptein is benoemd tot assistent-trainer. Geselecteerd zijn: Carole Thate, Mieketien Wouters (beiden Amsterdam), Carina Bleeker (Groningen), Willemijn Duijster, Wietske de Ruiter, Suzan van der Wielen (allen HGC), Hanneke Smabers, Wendy Fortuin (beiden HDM), Jacqueline Toxopeus (Hilversum), Jeanette Lewin (Kampong), Ingrid Appels, Fleur Pessers, Cecile Vinke (allen MOP), Ingeborg Evenblij en Harriët Dijsselhoff (beiden Zwolle).

    • Remmelt Otten