Drughandelaar bekent opdracht vier moorden

HEERLEN, 23 NOV. De 38-jarige R. de la B., die twee weken geleden in Heerlen is gearresteerd, heeft bekend de opdrachtgever te zijn van vier onopgeloste moorden in het Heerlense drugscircuit. Drie daarvan waren afrekeningen, de vierde was het gevolg van een uit de hand gelopen ripdeal die zijn opdracht werd uitgevoerd. De la B. wordt verder verdacht van handel in drugs en vuurwapens.

De la B. zou alleen de eerste moord, in 1987 op een concurrerende drughandelaar uit Stein, zelf hebben gepleegd. Twee andere concurrenten uit Geleen en Heerlen werden in 1987 en 1989 in zijn opdracht op straat doodgeschoten door de huurmoordenaar A.S. De twee waren daarvoor beide al eens aan een mislukte aanslag ontsnapt. Een vierde concurrent, afkomstig uit Heerlen, overleefde twee door De la B. georganiseerde bomaanslagen.

De huurmoordenaar S. werd in september gearresteerd na de dood van een Colombiaanse koerier, die met een bestelling van 6,5 kilo cocaïne naar Heerlen was gekomen. De la B. had S. opdracht gegeven de Colombiaan te rippen, hem de partij drugs afhandig maken zonder te betalen. De Colombiaan verzette zich zo hevig, dat hij tijdens de vechtpartij werd gedood. Na zijn arrestatie bekende S. de moorden op de handelaren uit Geleen en Heerlen in opdracht van De la B. te hebben uitgevoerd. Een tweede handlanger, die betrokken was bij de dood van de Colombiaan, wist te ontsnappen, maar is later in Stockholm gearresteerd en inmiddels aan Nederland uitgeleverd.

Na de arrestatie van De la B. heeft de politie op tal van plaatsen in Heerlen en omgeving huiszoeking verricht. Daarbij zijn in totaal elf mensen gearresteerd en grote hoeveelheden verdovende middelen en vuurwapens in beslag genomen. Volgens een politiewoordvoerder is met de actie een druglijn opgerold die van Colombia via Parijs en Madrid naar Nederland liep. Enkele gearresteerden hebben bekend ook betrokken te zijn geweest bij hasjtransporten uit Marokko.

Ook al heeft De la B. zijn betrokkenheid bij de vier moorden toegegeven, hij weigert volgens de Heerlense politie te zeggen welke functie hij in de drugorganisatie bekleedde: “Het enige dat hij daarover kwijt wil is dat hij zelf ook opdrachtgevers had, maar hij noemt geen namen en wij hebben geen hoop dat hij die nog gaat noemen,” aldus de politiewoordvoerder.