CSM laat gestage winstgroei zien

Over voedings- en biochemieconcern CSM, dat sinds 1 maart tussen de veertig meest actieve fondsen genoteerd staat, lopen de meningen van analisten niet ver uiteen. Zij verwachten dat het concern (voorheen de Centrale Suiker Maatschappij) het boekjaar 1991/92 zal afsluiten met een netto winst van circa 130 miljoen gulden of 7,25 per aandeel. Een winstgroei van ruim 10 procent ten opzichte van het vorige boekjaar toen CSM 115 miljoen gulden winst maakte bij een omzet van 1,83 miljard gulden.

CSM laat al jaren een vergelijkbare winstgroei zien en lijkt nauwelijks last te hebben van de stagnerende economie. Hoewel consumenten, nu het economisch tegenzit, de neiging hebben uit te wijken naar goedkopere produkten met een lagere marge voor de producent, vangt CSM deze negatieve invloed op door een overnamebeleid dat zich snel tot een bijdrage aan de winst per aandeel leidt.

In Nederland nam CSM dit jaar conservenbedrijf Hak en Euryza (rijstprodukten) over. “Deze acquisities passen uitstekend in de strategie van CSM. De onderneming CSM wil groot zijn in kleine merken”, zegt F. van Schaik, analist bij effectenkantoor Barclays de Zoete Wedd. Eerder werden California, Roosvicee, Droste en Venz van Sara Lee/Douwe Egberts gekocht.

Voordeel van deze bundeling van kleinere A-merken is dat CSM sterker staat in de onderhandelingen met het grootwinkelbedrijf. De concentratietendens bij de supermaktbedrijven lokt in feite concentratie bij andere partijen in de keten uit. Voor de levensmiddelenproducenten die zijn overgenomen geldt bovendien dat ze meer mogelijkheden hebben om te investeren met CSM als rijk moederconcern. Volgens G. Rijk van effectenkantoor Th. Gillissen zijn er nog wel enkele overnamekandidaten in Nederland. “Snoepjesfabrikant Van Melle en Lassie-toverrijst zullen wel op het verlanglijstje van CSM staan.”

CSM is in het buitenland eveneens op overnamepad. In de VS werd Westco Producs dat ingrediënten voor bakkerijen maakt, verworven. Ook in Italië en Oost-Duitsland heeft CSM inmiddels dochterondernemingen. CSM, dat er niet van houdt bij de bank aan te kloppen, heeft de acquisities uit de cash flow (winst plus afschrijvingen) betaald.

Van tijd tot tijd duiken er geruchten op dat CSM zelf onderwerp is van een overname. Philip Morris en Nestlé worden dan genoemd als mogelijke kopers. In augustus zorde zo'n gerucht nog voor een koersstijging van ruim vier gulden op 98,60. Sindsdien schommelt de koers rond de honderd gulden. Een stijging van bijna 20 procent in vergelijking met een jaar geleden. Analisten achten de kans dat CSM wordt overgenomen echter klein. “De directie heeft duidelijk te kennen gegeven dat CSM onafhankelijk wil blijven. Bovendien is het concern goed beschermd”, aldus Rijk.

    • Frank van Alphen