Bonus voor perfecte bowlgame

De 15-jarige bowler Michael Sassen gooide vorige week in de interne competitie van zijn club een perfect game. Alle beurten, alle tien de pins om in één worp. Twaalf strikes op rij. Driehonderd punten in een game. Goed voor een speciale prijs van de sponsors van het bowlingcentrum Scheveningen. De scholier uit Den Haag kreeg dit weekeinde op een feestje “met veel toeters en bellen” een cheque ter waarde van 75.000 gulden. Het begin van zijn prijzenpot als profspeler. Michael hoopt het voorbeeld van zijn vader te volgen. Hij wil over drie jaar toernooien gaan spelen in de Verenigde Staten.

Hoe gooi je een perfect game?

Het was de eerste keer dat het mij lukte. Het gebeurt ook niet zo vaak. Ik ben een keer bij een toernooi in de Verenigde Staten geweest. Daar werd toen toevallig extreem goed gegooid met negen perfect games in 45 partijen.

Ik mik op de rechterkant. De bal moet maar een paar centimeter van de rand van de baan tegen de pins aankomen. Je moet de bal met zoveel mogelijk effect gooien. Dat doe je vlak voordat de bal je hand verlaat met je hand te draaien. Door het effect spatten de pins die je raakt tegen de andere pins en gaan er zoveel mogelijk om.

Wat moet jij nog leren?

Niet zoveel meer. Ik heb alles al een beetje onder controle. Voor bowlen heb je kracht, concentratievermogen en een sterke mentaliteit nodig. Je moet letten op de baansoort en op hoeveel olie er op de baan ligt. Je hebt kunststof en houten banen, daar zit niet zoveel verschil tussen, maar olie maakt veel uit. Hoe meer olie op de baan, hoe minder effect er over blijft.

Wil je net als je vader in Amerika gaan spelen?

Over een paar jaar wil ik daar wel heen. Mijn vader vertelt wel over de toernooien die hij daar gespeeld heeft. Daar hoef ik niet naar te vragen, dat vertelt hij uit zichzelf. Hij heeft, een jaar of twintig geleden, redelijk wat gewonnen. De sterkste bowlers zijn tussen de 18 en 22 jaar. Er is daar iedere week een toernooi, waar de eerste prijs ongeveer 40.000 gulden is. Marshall Holman is de meest succesvolle speler van dit moment. Hij heeft meer dan twee miljoen dollar verdiend. De profs trainen zeker acht uur per dag. Iets minder lijkt me ook wel goed. Ik train nu twee tot drie uur per dag.

    • Remmelt Otten