Bestand in Abchazië lijkt het te houden

MOSKOU, 23 NOV. Het vorige week donderdag overeengekomen bestand in Abchazië tussen Georgiërs, Russen en Abchziërs wordt redelijk nageleefd. Aan het front bij Soechoemi was het de afgelopen twee dagen rustig, terwijl meer naar het zuiden, bij de plaats Tamitsj twaalf slachtoffers zouden zijn gevallen.

Volgens de staf-chef van de Georgische strijdkrachten zou het bestand, dat voor tien dagen werd aangegaan tussen de drie betrokken partijen, goed zijn nageleefd. Dat is meegedeeld door het persbureau Itar-Tass. Sinds het begin van de gevechten in Abchazië, medio augustus, tussen het Georgische leger en opstandelingen die vechten voor een onafhankelijk Abchazië, zijn enkele honderden personen om het leven gekomen. In de hoofdstad Soechoemi was dit weekeinde voor het eerst in tien dagen weer brood te krijgen, maar het merendeel van de winkels bleef gesloten.

Het Abchazische ministerie van defensie stelde gisteren voor dat alle eenheden in Soechoemi die onder controle van de Georgiërs staan hun wapens inleveren. In ruil daarvoor zouden ze van de Abchaziërs een garantie voor hun veiligheid krijgen. De Abchaziërs beschuldigden de Georgiërs ervan, ondanks het bestand geschoten te hebben op de mijnstad Tkvartsjeli. (AFP)