Asielzoeker dient klacht in over uitzetting

AMSTERDAM, 23 NOV. De uit Sierra Leone afkomstige asielzoeker S.H. Suleman, die afgelopen vrijdag licht gewond raakte tijdens zijn uitzetting op Schiphol, heeft vandaag een klacht ingediend bij de marechaussee wegens mishandeling. Volgens Suleman is hij tijdens zijn uitzetting door een groep geüniformeerde mannen geschopt en geslagen.

De uitzetting ging afgelopen vrijdag op het laatste moment niet door, nadat de Landsadvocaat toestemming had gegeven het beroep dat tegen de uitzetting is aangetekend in Nederland af te wachten. In de vertrekhal van Schiphol was het toen al tot een schermutseling gekomen tussen de asielzoeker en zijn begeleiders. Volgens de marechaussee zou de man zichzelf daarbij hebben verwond.

Volgens zijn raadsman, mr. R. de Zeeuw, blijkt uit onderzoek dat dit weekeinde door een onafhankelijk arts is verricht dat Suleman kneuzingen heeft aan zijn rug en zijn hals. Tevens heeft hij een tand gebroken.

Namens zijn cliënt heeft De Zeeuw vandaag een klacht ingediend. De asielzoeker was lid van een politieke verzetsbeweging en vreest bij terugkeer in Sierra Leone voor zijn leven.

De schermutselingen op Schiphol ontstonden bij het inchecken aan de balie. Volgens de marechaussee verscheurde Suleman een document en trok hij vervolgens bij wijze van verzet zijn kleren uit. De asielzoeker zegt dat hem de kleren van het lijf zijn gerukt. Terwijl hij op de grond lag zou hij zijn geschopt en geslagen. De marechaussee bestrijdt deze verklaring.