Ajax niet gerust op treffen met FC Kaiserslautern

AMSTERDAM, 23 NOV. In mineurstemming bereidt Ajax zich voor op de UEFA-Cupstrijd van morgen in het Olympisch Stadion met FC Kaiserslautern. De sfeer in het Amsterdamse kamp daalde al tot het nulpunt na het gelijkspel van zaterdag tegen Willem II (0-0). Gisteren werd duidelijk dat twee belangrijke spelers niet ongeschonden uit dit duel tevoorschijn kwamen. Stefan Pettersson (been) en Marc Overmars (lies) kunnen wellicht niet meedoen tegen de Duitsers. Voor Pettersson heeft trainer Louis van Gaal John van Loen als logische vervanger achter de hand. Een stand-in vinden voor Overmars zal meer problemen opleveren. Met een vooruitziende blik experimenteerde Van Gaal zaterdag al vast met een twee-spitsensysteem. Als het effect morgenavond net zo groot zal zijn, moeten de overlevingskansen van Ajax, de enige ex-finalist in het Europa-Cupgebeuren, niet hoog worden aangeslagen.

Assistent-trainer Gerard van der Lem raakte zaterdagmiddag in Uerdingen danig onder de indruk van Kaiserslautern dat de plaatselijke Bundesligaclub met 5-0 versloeg. “De ploeg is defensief stug, fysiek sterk en schakelt razendsnel over van de verdediging naar de aanval. In de lucht zijn de verdedigers niet te kloppen. We zullen het erg zwaar krijgen, ik maak me zorgen,” sprak de voormalige rechtsbuiten somber.

De thuiswedstrijd van morgen zou volgens Van der Lem wel eens meer problemen kunnen opleveren dan het treffen op de gevreesde Betzenberg, waar de latere Europa Cup-winnaar FC Barcelona zich vorig seizoen bij een 3-0 achterstand lange tijd uitgeschakeld waande maar dankzij een treffer van Bakero in de blessuretijd het vege lijf wist te redden. “Ondanks de steun van de toeschouwers denk ik dat we daar zullen scoren”, voorspelt Van der Lem. “In uitduels hebben we vorig seizoen, met uitzondering van de wedstrijd tegen AA Gent, overal gescoord in Europa. Ook nu zie ik lichtpuntjes. Maar thuis zullen we zeer waakzaam moeten zijn voor de snelle counters van de Duitsers. Tegen Uerdingen kreeg de ploeg vijf kansen die allemaal werden benut. Dat is een gemiddelde waar wij als Ajax van dromen. Misschien dat we morgen iets voorzichtiger moeten spelen dan normaal in een thuiswedstrijd.”

Als Ajax tegen Kaiserslautern dezelfde vorm toont als zaterdag tegen Willem II heeft het allemaal weinig nut. De Tilburgers stelden zich zeer defensief op, hadden ook een groot aantal mutaties binnen het elftal of vertoonden noodgedwongen zwakke plekken. Sylla speelde op zeventig procent, de uit het jeugdelftal afkomstige debutant Bouchlal opereerde als enige spits. Feskens was op het laatste moment met griep afgevallen, Stewart, Van Geel en Van Hintum waren ook al niet inzetbaar. Ajax liep zich niettemin te pletter op een muur van verdedigers. Marc Overmars scoorde als enige aanvaller een voldoende. Zijn voorzetten missen echter nog het rendement dat voorganger Van 't Schip wel in zijn acties kon leggen. De snelle Overmars verlaat te vaak de vleugel en vergeet nog weleens dat er voor het doel een ploeggenoot klaarstaat om zijn werk af te ronden.

Ajax' paradepaardje Dennis Bergkamp valt meestal op door zijn positieve inbreng, maar zaterdag sprong hij juist in het oog wegens gebrek aan werklust en produktiviteit. Het was natuurlijk geen ideale wedstrijd voor de Nederlandse topscorer, die met assistentie van Wim Jonk ruimte nodig heeft om zijn belangrijkste kracht, snelheid, te etaleren. Dit keer toonde hij zich echter wel érg statisch; of hij in een totaal andere wereld leefde. Een reden voor Louis van Gaal om op te merken: “Tegen Feyenoord vond ik Dennis de beste man van het veld, in deze wedstrijd was hij de slechtste. Marchiano Vink is op dit moment in een geweldige vorm. Maar daar spelen anderen niet op in.”

Ajax kreeg in de eerste helft nog een handvol kansen. Na rust was alleen John van Loen dicht bij een doelpunt. De Utrechter, die zo langzamerhand met een complex moet rondlopen gezien zijn geringe rendement, raakte de lat na een uitgekiende voorzet van Wim Jonk. Willem II kwam over de hele linie gezien net zover met kansen voor Van Gastel, Bouchlal en Verhagen. Zij vonden echter doelman Edwin van der Sar op hun weg, die zich opnieuw een goede stand-in toonde van Stanley Menzo, die herstelt van een blessure dit weekeinde in het tweede speelde. Ajax heeft in vier wedstrijden drie punten laten liggen tegen FC Den Bosch, MVV en Willem II. Opponenten waar de concurrentie moeiteloos overheen walst. Uitschieters als tegen Feyenoord zullen aan het einde van de rit onvoldoende blijken te zijn om nog in aanmerking te komen voor de landstitel.