Actie van politie Den Haag: 185 aanhoudingen

DEN HAAG, 23 NOV. De Haagse politie de afgelopen twee weken 185 mensen aangehouden in een actie om de criminaliteit in de Poeldijksestraat en omgeving te beteugelen.

Dat heeft een woordvoerder van de Haagse politie vanochtend bekendgemaakt. In het gebied zijn 76 verdachten van drughandel aangehouden, 33 mensen voor drugbezit, dertien verdachten van diefstal en heling, twee wegens mishandeling, één dronken bestuurder en 27 mensen die wegens misdrijven stonden gesignaleerd. Vier grote "dealers' zijn aangehouden.

Van de 33 vreemdelingen die werden gecontroleerd, waren er negen illegaal in Nederland. Vier kwamen uit Colombia, allen prostituées. Vijf mannen kwamen uit het Middellandsezeegebied. Zij zijn allen uitgezet.

Twee cafés aan de Hoefkade en de Van Limburg Stierumstraat zijn gesloten wegens handel in hadrdrugs en heling. De eigenaar van twee café's aan de Stationsweg en de Hoefkade kreeg een waarschuwing. Er zijn geen grote drugvondsten gedaan. De twee gesloten café's zullen na de sluitingstermijn niet meer geopend worden, maar gesloopt.

De Haagse politie heeft zich ten doel gesteld de straathandel in drugs en de overlast van horecavestigingen die zonder vergunning sterke drank schenken en de wet op de kansspelen overtreden in de hele stad terug te dringen.

De invallen in de café's zijn volgens de politite volgens de zogenoemde "Koffiehuis Interventie Team -methode' uitgevoerd. Daarbij treedt de politie samen met douane en de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst op.

In de Poeldijksestraat en omgeving, bekend om de prostitutie, namen de laatste maanden drughandel, berovingen, heling en geweld met steek- en vuurwapens toe. De politie patrouilleerde met 25 mensen in de nachtelijke uren en deed diverse invallen. Eerder dit jaar werden door het Haagse Koffiehuis Interventie Team in 250 illegale koffiehuizen invallen gedaan. Aanleiding tot deze grootschalige acties waren klachten van overlast door omwonenden. “We schilderen de straat blauw”, aldus de Haagse politiewoordvoerder. Volgens hem is het doel bereikt om het straatbeeld rustiger te krijgen. “De samenscholingen zijn voorbij.” De politie blijft in het gebied nadrukkelijk aanwezig met surveillanten. Als de drughandel zich verplaatst naar een ander deel van de stad, wordt daar op dezelfde manier opgetreden.