Zaalvoetballers bij de laatste acht

HONGKONG, 21 NOV. Het Nederlands zaalvoetbalteam heeft zich bij de wereldtitelstrijd in Hongkong geschaard bij de laatste acht. Oranje verzekerde zich van plaatsing voor de tweede ronde met een benauwde zege van 4-3 op Italië. De ploeg van bondscoach Ron Groenewoud eindigde in Groep B achter Iran, dat een beter doelsaldo had, op de tweede plaats.

Nederland en Italië moesten in de laatste groepswedstrijd winnen om een vroegtijdige uitschakeling te voorkomen. Lange tijd had Oranje het pittige duel goed onder controle. Bakker bracht al in de eerste minuut zijn ploeg op voorsprong. Vijf minuten na de rust verdubbelde aanvoerder Merk de marge. Kwalificatie leek nog slechts een kwestie van tijd.

De wedstrijd kreeg evenwel een zinderend slot. Uit een strafschop verkleinde de Italiaanse topscorer Rubei de achterstand, nadat Lettinck de bal met de hand had gespeeld. De oud-profvoetballer maakte zijn foutje vijf minuten voor tijd goed met een fraaie vrije trap 3-1. Daarna was chaos troef op de vloer.

Binnen één minuut herstelden Quattrini en Minicucci het evenwicht: 3-3. Groenewoud besloot tot een noodgreep. Doelman Wenzel werd ten faveure van veldspeler Runderkamp naar de kant gehaald. De riskante wissel slaagde. Uit een pass van Runderkamp maakte Lettinck in de 38ste minuut de winnende treffer. Met een knappe redding voorkwam de teruggekeerde Wenzel in de laatste aanval de gelijkmaker.

Met vier punten uit drie wedstrijden kwam Nederland in de eindstand op gelijke hoogte met Iran. De royale overwinning op Paraguay (10-6) bezorgde Iran op doelsaldo de eerste plaats. Italië werd derde, Paraguay vierde.

In de tweede ronde (laatste acht) werd Nederland ingedeeld in een groep met Argentinië en Brazilië. De vierde komt uit het trio Spanje, Rusland en de Verenigde Staten. Maandag speelt Oranje tegen Argentinië, woensdag tegen Brazilië. Dinsdag tegen de nog onbekende.