Vrouwen zijn op nationale strijd massaal komen opdagen; Schultz tevreden op Masters

AMSTERDAM, 21 NOV. In het tennis is een vrouwenhand eerder gevuld dan die van een man. De nationale Masters in Amsterdam, is daar een voorbeeld van. De vrouwen zijn massaal komen opdagen, hoewel ze van het prijzengeld slechts vier negende krijgen. “Prima betaald” vindt Brenda Schultz. “Bij ons ligt het niveau nu eenmaal lager.”

Nederlands hoogst geklasseerde tennisspeelster (30ste) keerde met een geblesseerd dijbeen uit Philadelphia terug, maar won desondanks bij haar eerste optreden met 7-6 (8-6) 6-4 van Kristie Boogert, die niet tegen het vermaarde serveer-geweld opkon. Als Schultz haar titel prolongeert, verdient zij aan prijzengeld en bonus 13.500 gulden plus de 4000 gulden waarop zij als lid van de topvijftig recht heeft. “En de auto is ook niet misselijk,” volgens de rijzige Heemsteedse.

Bij winst in de finale, kan ze zo de auto van verleden jaar inruilen voor een leenauto die de nieuwe sponsor beschikbaar heeft gesteld. Schultz: “Vooral als je zo weinig thuis bent als ik, is het prettig een auto voor de deur te hebben staan, die je niets kost.” Als alles volgens plan was verlopen, had Brenda Schultz deze week in New York haar opwachting gemaakt temidden van de beste speelsters ter wereld. Ze behoefde na de US Open nog slechts hier en daar een partijtje te winnen. Ze trof in de eerste ronde echter achtereenvolgens een van de Maleeva's, Mary Joe Fernandez, Anke Huber en Zina Garrison. Ongelukkiger had het bijna niet gekund. “Maar”, troostte Brenda zich. “Een achttiende plaats is ook niet slecht. Het moet er nu volgend jaar maar van komen.” Dat is trouwens ook de voorwaarde, waaronder haar trainer Juan Nunez zijn contract heeft verlengd.

Na de vroege uitschakeling van Michiel Schapers rustte de favorietenrol bij de mannen zwaar op de schouders van Fernon Wibier en Glen Schaap. De linkshandige Amsterdammer, kon de druk niet aan. Bij een achterstand van 0-2 in de derde set viel zijn tegenstander,de veteraan Freddie Sauer, terug op een manoevreer-spelletje, dat de invaller voor Krajicek niet zinde. Een dubbele fout werd gevolgd door een wilde uithaal, die de weinige toeschouwers deed wegduiken. Het kostte hem een strafpunt, waarna Sauer, die samen met Schapers een ATP-managementcursus volgt, het eenvoudig afmaakte: 3-6 6-4 6-4.De voormalige Zuidafrikaan moet in de halve finales tegen Wibier, die tegen Johan Vekemans ook concentratie-problemen had, maar zich er veel beter uitredde: 6-3 6-4. Het is een van de zeldzame gelegenheden, dat Wibier in Nederland is te zien. De boomlange speler uit Dedemsvaart trekt op met het Engelse team van de Australier Nick Carr, die hij nog kent uit zijn junioren-tijd. Nu Wibier het afgelopen seizoen een winst heeft geboekt van ruim honderd plaatsen en is opgeklommen naar de 177ste positie, staan de beste Britten bij hem in de buurt. Waardoor zij samen hetzelfde toernooien kunnen afwerken. Dat is een totaal ander circuit dan waarin Krajicek, Haarhuis, Siemerink, Schapers, Koevermans en Nijssen uitkomen.