Twaalfde journalist in ZO-Turkije vermoord

ANKARA, 21 NOV. Een Koerdische journalist die werkte voor het linkse weekblad Gercek (de waarheid) is gisteren in Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije doodgeschoten. Hij was de 12de journalist die dit jaar in het gebied is vermoord.

Namik Taranci (37), plaatselijk correspondent van het in Istanbul uitkomende blad, werd neergeschoten toen hij van zijn huis naar kantoor liep. De dader ontkwam, aldus journalisten en bronnen in veiligheidskringen. Volgens de hoofdredacteur van Gercek was de journalist tevoren met de dood bedreigd.

Het merendeel van de 12 vermoorde journalisten werkte voor linkse en pro-Koerdische bladen. Niemand heeft voor de moorden de verantwoordelijkheid opgeëist; niemand is in verband met de moorden gearresteerd.

Sommige plaatselijke bronnen hebben gesuggereerd dat een moslim-fundamentalistische Koerdische groep, Hezbollah, althans een deel van de moorden heeft gepleegd. Andere zegslieden echter, onder wie activisten voor de mensenrechten, zeggen over aanwijzingen te beschikken dat de Turkse veiligheidstroepen, die in het gebied een zeer gewelddadige oorlog uitvechten tegen guerrillastrijders van de extreem-linkse Koerdische Arbeiderspartij (PKK), de daders tot hun activiteit aanzetten en hen beschermen. In een vorige week gepubliceerd rapport over Turkije heeft ook de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International van dergelijke aanwijzingen melding gemaakt. De Turkse autoriteiten zelf hebben de slachtoffers als “militanten” beschreven en gesuggereerd dat ze zijn gedood in het kader van een “onderlinge afrekening”. (AFP, Reuter, AP)