Tekeningen in grot de alleroudste

PARIJS, 21 NOV. De tekeningen die vorig jaar juni werden ontdekt in een alleen voor duikers toegankelijke grot nabij Marseille zijn 26.000 tot 27.000 jaar oud. De tekeningen in de Cosquer-grot, genoemd naar de ontdekker Henri Cosquer, vormen de oudste artistieke manifestatie die tot nu toe op aarde is ontdekt. De Cosquet-tekeningen zijn circa 2.000 jaar ouder dan schilderingen die in Australië zijn aangetroffen.

Dit blijkt uit een onderzoek met behulp van de zogeheten radio-koolstofmethode van het Franse Centrum voor zwakke radioactiviteit in Gif-sur-Yvette, waarvan de resultaten werden meegedeeld door Jean Clottes, de voorzitter van de wetenschappelijke commissie voor de studie van de Cosquer-grot. In de grot zijn ongeveer honderd dieren afgebeeld, in de kleuren rood en zwart. Het gaat om paarden, bisons, en andere landdieren, maar ook om dolfijnen en pinguins.

De ontdekking van de Cosquergrot is volgens Clottes “de belangrijkste sinds die van Lascaux”, die wereldberoemd is om zijn muurschilderingen. Beide grotten hadden, zo wordt aangenomen, een sacrale betekenis omdat sporen van menselijk leven er niet zijn aangetroffen.

De grot in de rotsige, smalle Baai van Cassis nabij Marseille is alleen toegankelijk via een opening die 37 meter onder het niveau van de Middellandse Zee ligt. Toen de tekeningen werden aangebracht - de jongste zijn 18.000 jaar oud - was het aanzienlijk kouder en was de zeespiegel veel lager dan nu het geval is. De grot ligt 150 meter uit de kust en is alleen bereikbaar via een ondergronds kanaal. De grot is alleen toegankelijk voor zeer ervaren duikers, zoals Georges Cosquer, de ontdekker.

De onderzeese opening is inmiddels met een deur afgesloten. Drie amateur-duikers die de grot wilden bekijken, kwamen in september vorig jaar om het leven. De monsters voor het onderzoek naar de ouderdom zijn genomen door duikers van de Franse marine, die handelden op aanwijzing van de onderzoekers die via camera's konden zien hoe de grot er uitzag.