Speciale Duitse politie-eenheden tegen neo-nazi's

WIESBADEN, 21 NOV. De ministers van binnenlandse zaken van de zestien Duitse deelstaten en hun federale collega Rudolf Seiters hebben gisteren besloten snelle interventie-eenheden van politieagenten op te richten die bij rechtsextremistische aanvallen op buitenlanders moeten optreden.

Het is een van de maatregelen waarover de ministers het in Wiesbaden eens werden. Ze willen ook een bureau en speciale commissies oprichten die worden belast met onderzoek naar racistische delicten, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken in Bonn. In een centrale databank zullen gegevens van de daders worden opgeslagen en asielzoekerscentra moeten direct telefoonverbindingen met de politie krijgen.

In elke deelstaat zou een speciale politie-eenheid zich beschikbaar moeten houden om direct in te grijpen als zich ongeregeldheden voordoen.

De ministers van de deelstaten drongen er bij de federale regering op aan strenger op te treden tegen het gebruik van nazi-symbolen en de politie meer bevoegdheden te geven om verdachte extremisten te arresteren. Ook willen ze dat de binnenlandse veiligheidsdienst onderzoekt of er banden zijn tussen relschoppers en extreem-rechtse partijen.

Seiters kondigde een spoedige beslissing aan over een mogelijk verbod op extreem-rechtse partijen en organisaties. Hij sprak zich uit voor zwaardere straffen bij gewelddadigheden tijdens manifestaties.

Volgens de minister zijn er sinds het begin van dit jaar 3.100 gevallen van rechts-extremistisch geweld geregistreerd. Het hele vorige jaar waren dat er nog 2.427. De regering is van verschillende kanten gekritiseerd omdat zij daartegen te weinig zou doen. De afgelopen weken zijn in verschillende Duitse steden demonstraties tegen vreemdelingenhaat gehouden. (AP)