Slechte resultaten bepalen stemming; Stork, Daf, Fokker, DSM, KNP en Nedlloyd op diepste punt van het jaar

AMSTERDAM, 21 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs leefde deze week tussen hoop en vrees. Hoop op snelle renteverlaging en vrees voor tegenvallende bedrijfsresultaten. De renteverlaging vond niet plaats, maar slechte resultaten waren ruimschoots voor handen.

De EOE-aandelenindex klom maandag, geholpen door een hogere dollar, nog tot net boven de 280 puntengrens, maar daarna kalfde deze graadmeter voor de stemming op de beursvloer bij matige omzetten af naar 277,01 punten.

De regen van slechte cijfers begon dinsdag met Stork. De beurs bestrafte de de bijstelling van de winstverwachting met een daling van 2,10 op 24 gulden. De kop "Stork wapent zich tegen de recessie' boven het bericht van de machinebouwer vond een handelaar maar onzin. “Je kunt je helemaal niet tegen een recessie wapenen.”

Beleggers hielden al geruime tijd rekening met slechte resultaten van Bührmann-Tetterode (grafisch papier, verpakkingen en kantoorsystemen). De koers van het fonds is sinds eind mei al gedaald van 53,70 tot 27,30 gulden. De resultaten (winstdaling van 38 procent) zorgde ervoor dat het fonds een nieuw dieptepunt bereikte: 26,80.

Andere fondsen die deze week een nieuw dieptepunt op hun conto konden schrijven, waren KNP, DSM, Fokker, Daf en Nedlloyd. KNP zal het extra moeilijk krijgen door de verdere devaluatie van Zweedse kroon. Zweedse concurrenten kunnen nu goedkoper papier op de markt brengen. Over de voortdurende daling van de koers van DSM verbazen veel handelaren zich. Sinds het chemieconcern drie weken geleden een winstdaling van 55 procent heeft bekend gemaakt, gaat het bergafwaarts met de koers. Beurshandelaren vragen zich af wanneer de bodem is bereikt. Gisteren sloot DSM op 70,40 gulden.

Transportconcern Nedlloyd liet deze week de percentueel de grootste daling zien. De koers zakte met bijna 10 procent en sloot op 30,90. Aan de ene kant rommelde het weer in het kamp van de Noorse grootaandeelhouder Torstein Hagen. Aan de andere kant werd op de beursvloer gespeculeerd over verliezen bij Nedlloyd. Omdat het Rotterdamse concern alleen halfjaarcijfers uit brengt, is het pas later duidelijk als het slechter gaat dan bij de meeste andere fondsen die kwartaalcijfers publiceren. Het eerste halfjaar boekte Nedlloyd nog een een gulden winst per aandeel. Het bestuur van Nedlloyd heeft de verwachting uitgesproken dit jaar met een bescheiden positief resultaat af te sluiten. Gezien de economische stagnatie in Nederland en Duitsland waar Nedlloyd wegtransportbedrijven heeft, denken sommige handelaren dat Nedlloyd de tweede helft van het jaar wel eens guldens verlies per aandeel kan maken. De onzekerheid over de plannen van Hagen en de mogelijk slechte resultaten schrikt beleggers af.

Bij de financiële waarden vielen ING en Aegon op. ING blies donderdag op het laatste moment de overname van de Belgische bank BBL af. Onderzoek van de boeken had aangetoond dat BBL te duur was en enkele risico's (slechte kredieten) met zich meebracht. Beleggers reageerden opgelucht. Zij hadden hun vraagtekens al geplaatst bij de snelheid waarmee ING weer een nieuwe uitbreiding zou moeten verwerken.

De resultaten over het derde kwartaal van verzekeraar Aegon vielen vrijdag niet in goede aarde. De winst steeg weliswaar met 9,4 procent, maar de winst per aandeel nam slechts met een fractie toe - van 7,03 tot 7,06 gulden - omdat het aantal uitstaande aandelen met acht miljoen steeg tot 98 miljoen stuks. De verzekeraar verwacht dat de winst per aandeel “tenminste gelijk” zal blijven. Aegon verloor gisteren drie dubbeltje en sloot de week af op 73,60 gulden.

Stijgers en dalers (hoofdfondsen) van 13-11 - 20-11

Stijgers SK +%Dalers SK -%

KLM 25,50 8,05 Nedlloyd 31,90 9,89

Hoogovens 22,90 3,15 KNP 27,10 8,75

Rodamco 45,60 2,24 Buhrm.Tett. 26,50 8,62

Wolters Kluw. 82,20 1,86 DSM 70,40 8,09

Van Ommeren 32,40 1,57 Stork24,50 5,77

Pakhoed c.36,90 1,37 DAF 9,20 5,15

Bols c. 39,00 1,30 Oce vd Gr.40,00 4,99

Philips 19,60 1,03 Hunter Dougl. 37,00 4,15

Int. Nederl. 49,90 1,01 Polygram 44,60 3,88

Wessanen c. 95,30 0,53 Akzo 129,60 3,71