Oscars voor korte films afgeschaft

ROTTERDAM, 21 NOV. Met ingang van 1994 zullen er geen Oscars meer worden uitgereikt aan korte documentaires en speelfilms.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences meent dat sinds de instelling van deze categorieën in de jaren dertig het filmbezoek van karakter veranderd is. Korte films zouden nu alleen nog op televisie vertoond worden, en daar bestaan aparte prijzen voor, licht een woordvoerder toe. Nog een keer zijn er dus Academy Awards te winnen voor korte films. Vermoedelijk zal er wel een Oscar blijven bestaan voor korte animatiefilms.

Het is voor het eerst sinds 1967 dat er een Oscarcategorie verdwijnt. Tot de Nederlandse winnaars van Oscars voor korte speelfilms en documentaires behoren Bert Haanstra en wijlen Charles Huguenot van der Linden.