Grote schade bij brand in slot Windsor

LONDEN, 21 NOV. Een felle brand in Windsor Castle, de favoriete woning van de Britse vorstin Elizabeth II, heeft gisteren ernstige schade aangericht maar de meeste kunstschatten zijn gered. De schade wordt niet door een verzekering gedekt: koninklijke paleizen in Groot-Brittannië zijn niet verzekerd, omdat de premies daarvoor te hoog zijn.

Prins Andrew, die aanwezig was op het moment dat de brand uitbrak, en koningin Elizabeth, die onmiddellijk na het horen van het nieuws vanuit Buckingham Palace naar het slot kwam, maakten deel uit van de menselijke keten van reddingswerkers en personeel waarlangs de vazen, oude boekwerken, kandelaars en schilderijen naar buiten werden gebracht.

“Hare majesteit is absoluut verbijsterd”, zei prins Andrew over de reactie van zijn moeder. De prins zei dat de schade “veel groter is dan het zich aanvankelijk liet aanzien”. “Ik heb het zelf gezien en het is een vervelende troep. Door de snelheid van de vlammen zijn enorme verwoestingen aangericht.”

De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar zou volgens de brandweer kunnen samenhangen met de pas begonnen vernieuwing van het elektrische installatie in het kasteel. De brandweer zette tweehonderd man in en kreeg het vuur, dat kort na het middaguur moet zijn uitgebroken, gisteravond onder controle.

De schade in het bijna duizend jaar oude gebouw kan volgens sommige experts tientallen miljoenen guldens belopen. Schade is niet alleen aangericht door de brand maar ook door de bluswerkzaamheden en de rook.

Een overzicht van de verloren gegane kunstschatten is er nog niet. De kunstverzameling omvat doeken van Rembrandt, Rubens, Holbein en da Vinci. Ook de collectie meubels, porselein en tapijten is indrukwekkend. Sir Roy Strong, voormalig directeur van het Victoria en Albert-museum in Londen, zei voor Sky-televisie: “De verzameling kunstwerken in het kasteel is legendarisch”. “Ik bid dat er niets is gebeurd, want het zou een van de grootste tragedies kunnen zijn met ons nationale erfgoed in deze eeuw.”

Slot Windsor, dat ligt ten westen van Londen, geldt met zijn duizend kamers als het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld. Een van de opvallendste kenmerken is de St. George Kapel, gebouwd tussen 1475 en 1525, waar veel Engelse koningen, onder wie Karel I, liggen begraven. (Reuter, AP)