Een vlijtige jazzmachine uit Keulen

Concert: Cologne Series met het duo van Georg Ruby (piano)

en Claudio Puntin (klarinetten, tarogato), en de groep Tome XX met o.a. Thomas Heberer (trompet) en Dieter Manderscheid (contrabas).

Gehoord: 20/11 BIMhuis, Amsterdam

Cologne Series wordt vanavond voortgezet met de Pata Masters en het Available Jelly/Tome XX Project.

“Het volgende stuk is opgedragen aan de enige muziekjournalist in Keulen die alle maatsoorten kan tellen.” Het leek zo maar een aankondiging maar gaande het concert kreeg hij steeds meer betekenis. Het uit Keulen afkomstige kwartet Tome XX lijkt gefascineerd door wisselingen van maat en tempo, stoppen op onverwachte momenten en andere hoogstandjes. Het is er zo driftig mee bezig dat er voor ontspannen muziek maken bijna geen tijd overschiet. Werd de Duitse free jazz uit de jaren zeventig gekenmerkt door oeverloosheid - solo's konden niet luid en lang genoeg zijn - bij Tome XX wordt alles naarstig in een bedding geperst. In korte tijd zoveel mogelijk ideeën lanceren, dat was in het BIMhuis de strategie, net als op de cd The Red Snapper (Jazz Haus Musik 47) waarop er in 66 minuten 24 "singles' doorheen worden gejaagd. Ligt er postmoderniteit aan deze aanpak ten grondslag of is het angst om niet voor vol te worden aangezien ? Duidelijk is het niet, maar jammer wel, want vooral trompettist Thomas Heberer en bassist Dieter Manderscheid zijn talenten die formidabele solo's zouden kunnen spelen.

Het duo van pianist George Ruby en rietblazer Claudio Puntin viel helemaal niet tegen. De pianist is wat streng in de leer maar misschien is dat nodig om de frivole Puntin een beetje in toom te houden. De laatste verraste door een breed vocabulaire op al zijn klarinetten en toonde zich daarnaast bekwaam op de tarogato, een conisch geboord rietinstrument, dat buiten Spanje maar zelden wordt gehoord. Het mooiste evenwicht tussen compositie en improvisatie bereikte het duo

in P.O.B. 499, een puntig stuk van pianiste Marylin Crispell. De groep Tome XX speelt vanavond opnieuw, dit keer samen met Available Jelly. Stiekem wat kromme spijkertjes in de soepel draaiende Duitse machine gooien, dat zou voor de spanning misschien niet gek zijn.

    • Frans van Leeuwen