Britten claimen akkoord achteloos

Het landbouwakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Commissie is vooral te danken aan... Groot-Brittannië! Dat is althans de interpretatie van de Britse regering zelf. De constatering kwam gisteravond aan het eind van een week vol kritiek vanuit Europa op de manier waarop Londen het EG-voorzitterschap vervult.

Premier Major vatte de gebeurtenissen als volgt samen: “Tijdens het Britse voorzitterschap hebben we eindelijk een akkoord tussen de VS en Europa kunnen bereiken.” Zijn minister van landbouw, John Gummer, zei: “Het betekent bovenal dat Groot-Britannië absoluut ronduit kan zeggen dat onze aanwezigheid in het hart van Europa een groot verschil maakt.”

Gummer voegde toe dat het Britse voorzitterschap de laatste weken aan weinig anders heeft gedacht dan aan de GATT. Die constatering wordt niet overal gedeeld. Volgens enkele EG-partners denkt Groot-Brittannië als voorzitter vooral aan zichzelf.

De Franse minister voor handel en industrie, Strauss-Kahn, zei gisteren dat hij nauwelijks kon wachten op het einde van het halfjaar dat het Britse voorzitterschap duurt. “Het is het meest rampzalige dat ik heb meegemaakt.” De minister sprak na de Britse blokkade, donderdag, van het Europese actieplan voor de invoering van hoge definitie televisie (HDTV).

Volgens de voorzitter van de Europa-commissie in de Duitse bondsdag, Gunter Verhagen, toont de huidige EG-voorzitter een gebrek aan leiderschap. Hj doelde op de manier waarop Londen omgaat met het Deense "nej' tegen "Maastricht': uitstel van de eigen ratificatie. “Groot-Brittannië laat deze tijdbom rustig verder tikken om binnenlandspolitieke redenen.”

Major legde gisteravond alle kritiek naast zich neer. Behalve op het Gatt-akkoord kon hij al wijzen op nog een Brits succes: “In Edinburgh zullen we eindelijk de interne markt voltooien, en dat is toch wat de Gemeenschap al lange tijd wil.”

    • Hans Nijenhuis