Verlies Lufthansa blijkt mee te vallen

Het ziet ernaar uit dat het verlies bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa meevalt.

Over de eerste negen maanden is er een verlies voor belastingen opgetreden van 262 miljoen mark (295 miljoen gulden) na een verlies van 159 miljoen mark in de eerste negen maanden van vorig jaar. Eerdere analisten-ramingen wezen op een veel groter verlies.

Een woordvoerder van Lufthansa waarschuwde ervoor om te spreken van een ommekeer. Het laatste kwartaal van een jaar brengt de luchtvaartmaatschappij doorgaans verlies, zo benadrukte hij . Overigens is het meevallende resultaat over de eerste negen maanden voor het grootste deel veroorzaakt door een andere methode van afschrijven. Sinds halverwege dit jaar worden vliegtuigen gedurende twaalf jaar afgeschreven tot vijftien procent van de nieuwwaarde. Voorheen gold een periode van tien jaar en een restwaarde van tien procent.

De omzet van Lufthansa nam toe met 4,7 procent tot ongeveer elf miljard mark 12,4 miljard gulden). De maatschappij vervoerde in de eerste drie kwartalen van dit jaar 20,8 miljoen passagiers, veertien procent meer dan in dezelfde periode van 1991. De gemiddelde bezettingsgraad was in die periode 63,1 procent.