Vechtpartij bij vergadering van Centrum Democraten

AMSTERDAM, 20 NOV. Ongeveer honderd demonstranten hebben gisteravond een vergadering van de Centrum Democraten in Amsterdam verstoord. Om kwart over acht bestormden zij hotel Slotania in Slotermeer, waar zeventig CD-leden onder leiding van het kamerlid Janmaat onder valse naam de bovenverdieping hadden afgehuurd. De politie moest ingrijpen om de CD-aanhangers via de achteruitgang veilig het pand te laten verlaten.

Hotelpersoneel voorkwam dat de demonstranten doordrongen tot de vergaderzaal. De schermutselingen speelden zich vooral af op de trap naar de bovenverdieping. De Centrum Democraten hadden zich in het hotel aangemeld onder de naam Stipolka, Stichting Politieke Kadervorming, het scholingsinstituut van de Centrum Democraten.

Bij de ongeregeldheden raakten verschillende mensen, onder wie de eigenaar van het restaurant, door rondvliegend glas licht gewond. De demonstranten, die samenwerken onder de naam Anti-Fascistische Aktie Amsterdam, wilden naar eigen zeggen de vergadering “praktisch maar geweldloos” verstoren. Volgens de politie echter hadden enkele demonstranten knuppels bij zich. Enkele van de demonstranten waren gemaskerd. De groep zegt dat de Centrum Democraten bij hun binnenkomst met flessen en asbakken gooiden waardoor enkele mensen werden geraakt. Nadat de eigenaar hun had gezegd dat de CD-leden niet gewenst waren en hij een einde zou maken aan de vergadering, zijn de demonstranten naar buiten gegaan.

Toen de politie arriveerde, waren nog ongeveer twintig partijleden aanwezig. De demonstanten hadden waren toen reeds buiten. De politie heeft nog enige tijd een bus gevolgd waarin zich vermoedelijk demonstranten bevonden. Arrestaties zijn niet verricht. De politie stelt een nader onderzoek in naar de vechtpartij.