Turkije gaat met Iraakse Koerden grens controleren

ANKARA, 20 NOV. Turkije en de Noordiraakse Koerden zijn het gisteren eens geworden over een gemeenschappelijk veiligheidssysteem om het Turks-Iraakse grensgebied vrij te houden van Turks-Koerdische separatische guerrillastrijders van de PKK.

Generaal Esref Bitlis, de commandant van de Turkse gendarme, meldde dat “we van nu af aan samen het gebied controleren”. Het was de eerste duidelijke aanwijzing dat een deel van de duizenden Turkse regeringsmilitairen die vorige maand Noord-Irak zijn ingestuurd om slag te leveren tegen de PKK, daar zullen blijven. De veiligheidsmaatregelen houden de de inrichting van tientallen militaire posten in Noord-Irak in. Bitlis sprak tegen journalisten na een ontmoeting met de Iraakse Koerdenleider Massoud Barzani en Jalal Talabani, die van Turkije afhankelijk zijn voor de bevoorrading van hun de facto onafhankelijke staat in Noord-Irak. Barzani en Talabani toonden zich tevreden. (Reuter, AP)